Etter nesten ni års dvale vekkes nå den legendariske Turkanabussen til live igjen. Nå kan ruten Nairobi-Turkanasjøen nok en gang oppleves med buss. Den eventyrlige reisen tar deg med på en uforglemmelig tur til den jadefargede Turkanasjøen nord i Kenya.
For rundt 40 år siden tok Dick Hedges med seg datteren Emma på en reise til Nord-Kenyas ville halvørken og Turkanasjøen for å utforske det relativt ukjente området, en opplevelse som ble startskuddet for en av de mest spektakulære bussreisene i Kenyas historie. Reisen, som ble ansett som verdens hardeste bussreise, gikk fra Kenyas hovedstad Nairobi gjennom Maralal i Sør-Horr og til slutt gjennom Chalbiørkenen til Loiyangalani ved Turkanasjøen. Nettene ble tilbrakt i telt, og maten ble tilberedt under åpen himmel. Selv om ekspedisjonen var populær blant eventyrere fra hele verden, ble ruten lagt ned i 2006.
Turkanabussen gjenoppstår
Våren 2015 gjenoppliver Emma Hedges farens livsverk, og nå kan ruten Nairobi-Turkanasjøen nok en gang bookes – men nå er turen oppgradert fra å være en overlevelsesreise til en opplevelsesreise. Der man tidligere sov i telt, blir man nå innkvartert på hytter, og bussen er erstattet med komfortable Land Cruisers.
Reisen begynner i Nairobi, så kjører man gjennom den spektakulære Rift Valley og videre til Maralal, byen som sies å ha Kenyas beste nyama choma – landets variant av grillmat. Etter en natt på det noe enkle Cheers Guest House, går reisen videre til det uutforskede landskapet i Nord-Kenya.
Ved Nyirofjellets fot, bare 5 mil fra Turkanasjøen, ligger Emma Hedges egne økologiske innkvarteringssted Desert Rose, som er reisens neste stopp. En vandring gjennom den svale skogen står i sterk kontrast til det som kommer senere. Neste morgen fortsetter nemlig reisen til Turkanasjøen, som har Afrikas største bestand av krokodiller. Her sniker temperaturen seg ofte over 40 grader, og det er nesten ingen trær å søke skygge under. I vannkanten tilbringer reisefølget en natt i telt før Desert Rose’ komfortable senger venter på å ta imot gjestene igjen. Man bor tre netter på hytta.
På hjemreisen blir deltakerne med på en fantastisk reise forbi Ndotofjellene og vannhullet Illaut til luksuscampen Samburu Intrepids i Samburu-nasjonalparken. Omgivelsene er blant Kenyas mest spektakulære, og blant de ville dyrene som lever her er elefanter, sjiraffer, sebraer, løver og mange andre dyr.
Etter seks uforglemmelige dager går reisen tilbake til Nairobi.
Det er planlagt seks reiser i løpet av våren, to av dem har allerede gått av stabelen.
Menneskehetens vugge
Turkanasjøen er et av de vakreste og mest uberørte områdene i hele Øst-Afrika. På grunn av den karakteristiske, blågrønne fargen kalles den også Jadesjøen. Langs den 25 mil lange sjøen, som strekker seg over grensen til Etiopia, lever det flamingoer, krokodiller, gaseller, løver og mange andre typiske safaridyr.
Området rundt Turkanasjøen kalles også menneskehetens vugge, da noen av de eldste menneskefossilene har blitt funnet her. De første funnene skal være opptil 2,5 millioner år gamle. I 1984 fant antropologer et nesten komplett fossilt skjelett av en forløper til mennesket, som i dag kalles Turkanagutten.
Siden 1997 har Lake Turkana National Park på UNESCOs verdensarvliste, og noen av Kenyas mest fargerike stammer holder til i området. Hvert år i mai arrangeres Turkanafestivalen, der alle kulturene som lever rundt sjøen viser seg frem.