travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Nyheter

UMEÅ EUROPAS KULTURHOVEDSTAD 2014

230909En enstemmig jury i EU har utnevnt Umeå til Europas kulturhovedstad i 2014. Den gjeve utmerkelsen har bidratt til en rekke kulturelle, sosiale og økonomiske løft i regionen, som vil markeres med folkefest gjennom 2014. Umeå vil bli et møtepunkt for lokal og internasjonal kultur i 2014, og det er forventet en stor økning i antall besøkende til den nye kulturmetropolen i nord.

I september 2009 kjempet Lund, Uppsala, Gävle og Umeå om tittelen European Capital of Culture 2014. Utslagsgivende for Umeås seier var blant annet deres gjennomførte kulturpolitikk, som har sikret en målrettet og langsiktig satsning på feltet gjennom de siste 40 årene. Operahus, symfoniorkester, museer, teatre, en mengde festivaler og en energisk rockescene vitner om en sterk satsning på feltet.

Denne internasjonale anerkjennelsen er også en av grunnene til at Lonely Planet nylig har kåret Sverige til verdens 4. beste reisemål i 2014.

«Umeå har lenge vært ledende innenfor kulturfeltet – både i svensk og internasjonal sammenheng. At EU nå utnevner oss til Kulturhovedstad i 2014 er en enorm anerkjennelse som vi er svært takknemlige for. Turisme til byen har vokst jevnt og trutt de siste årene, og gjennom hele 2014 forventer vi en økning i attraktivitet og antall besøkende. Vi ønsker spesielt våre norske naboer velkommen til varierte kulturopplevelser for enhver», sier Anna Wikholm Kjellberg i VisitUmeå.

Økende turistinteresse

Turistinteressen for Umeå øker også kraftig, webtrafikken til Umeå sine nettsider har hatt en økning på mer enn 40 prosent i løpet av november 2013.

«Det er ingen tvil om at tittelen Europas kulturhovedstad 2014 vil bidra til økt interesse for Umeå og regionen som helhet. Umeå blir historisk sett den nordligste kulturhovedstaden, og med markeringen vil også EUs eneste urbefolkning, samene, samt samisk kultur og tradisjon få en velfortjent plass i rampelyset», sier Anna Wikholm Kjellberg.

Aktiviteter gjennom kulturåret 2014

Kulturhovedstaden Umeå markerer året 2014 med et program inndelt i åtte årstider, etter det samiske kalenderåret. Hundretalls av arrangementer i form av festivaler, scenekunst, opera, litteratur, film, musikk, kunst, håndverk, idrett og mye mer skal tiltrekke europeiske besøkende til den nye kulturmetropolen i nord.

«Vi er stolte av å kunne presentere et bredt utvalg kulturhøydepunkter i Umeå gjennom hele vår tid som europeisk kulturhovedstad i 2014. Publikum kan glede seg til alt fra performance, fotokunst, dans, opera, pop, blues, jazz og tango, til arkitektur og mote», sier Fredrik Lindegren, kunstnerisk leder for Umeå2014.

Om European Capital of Culture

Ideen om «The European Capital of Culture» ble unnfanget allerede i 1983. Initiativtaker og primus motor for prosjektet, den greske kulturministeren Melina Mercouri, var av den oppfatning at kulturfeltet ikke fikk nok oppmerksomhet. Hvert år siden 1985 har EU utnevnt en eller flere kulturhovedsteder i Europa, med mål om å fremheve den delte kulturarven og stimulere interessen for EU-landenes kulturrikdommer. Umeå og Riga blir kulturhovedsteder i 2014. I Umeå er satsningen en stor del av regionens langsiktige vekststrategi, og vil bidra til å skape økt interesse for byen og dens innbyggere.

LEAVE A RESPONSE