Ekstremturister som krysser noen av de tøffeste polarområdene på jorden bidrar til å sette fart på kartleggingen av mikroplastforurensning i atmosfæren.
Global Atmospheric Plastics Survey (GAPS) har inngått et samarbeid med det norske polareventyr-selskapet Ousland Explorers. Dermed kan Ouslands kunder bidra med å samle inn prøver av uberørt snø fra avsidesliggende isbreer i løpet av ekspedisjonene sine. Samarbeidet vil gjøre det mulig for GAPS å samle prøver av snø fra isbreer over hele verden raskere enn forventet. Samtidig gir det Ouslands kunder mulighet til å bli «folkeforskere» og delta i den første kartleggingen av mikro- og nanoplastforurensning.
Vil skape et globalt «øyeblikksbilde» av atmosfærisk mikroplast
Ledet av profesjonelle forskere og et erfarent team av amatørfjellklatrere tar GAPS prøver av overflatesnø fra isbreer høyt over havet. Snøen fanger opp partikler av det som finnes i luften, og fungerer som et naturlig depot for luftbårne forurensninger som mikro- og nanoplast. GAPS bruker en nyutviklet teknikk som muliggjør en skalerbar «folkeforsker-tilnærming». Tidligere krevde måling av atmosfærisk mikroplast enten at profesjonelle forskere reiste til avsidesliggende områder, eller bruk av dyrt utstyr. Begge deler la store begrensninger på antallet steder man kunne ta prøvene.
Målet med GAPS’ ekspedisjoner er å lage det første globale kartet over atmosfærisk mikro- og nanoplastforurensning. Undersøkelsene vil fortelle oss nøyaktig hva slags mikro- og nanoplast som har spredt seg i atmosfæren vår. De vil også avdekke hvilke spesifikke polymerer – kjedeformede molekyler – som er mest utbredt, i hvilke konsentrasjoner, hvor store plastpartiklene er, hvor langt de har blitt ført med luftstrømmer, og hvor de har kommet fra.
For å få laget dette «globale øyeblikksbildet» anslår GAPS at det vil være behov for 50 ekspedisjoner. Siden oppstarten sommeren 2024 har 14 ekspedisjoner med hell samlet prøver fra Antarktis, Himalaya, steppene i Sentral-Asia, høyarktiske områder på Grønland og Svalbard, samt i alpine regioner over hele Europa. Ytterligere fem ekspedisjoner er for tiden i felt, og minst et dusin til er planlagt.
Foto: Ludovic Seuillot