travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Nyheter

TOG VINNER FREM I EUROPA

b32bd4715c01ada2_orgI dag startet Alstoms Pendolino, det første høyhastighetstoget som settes i drift i Polen, i kommersiell tjeneste. Med dette starter en ny tidsalder for togreiser i Polen. Passasjerer får bedre komfort, høyere sikkerhet, nye standarder og kortere reisetid mellom de nordligste og sørligste delene av landet. Pendolino-togene skal gå i eksisterende ruter på PKP Intercity[1] mellom hovedbyene Warszawa, Gdansk, Gdynia, Krakow, Katowice og Wroclaw.

-Med dette oppdraget bekrefter Alstom sin ekspertise i høyhastighetssektoren og suksessen bak de mestselgende høyhastighetstogene i verden, Pendolino, som har blitt optimalisert for landets jernbanenettverk. Alstom er stolte av å være en del av dette gjennombruddet i den polske jernbanens historie», sier Andreas Knitter, Alstom Transport Senior Vice President Europe.
– Høyhastighetslinjer og Pendolino toget et interessante for våre markeder i Norden hvor raske og sikre togforbindelser korter ned avstanden og binder byene sammen, og dermed skaper en kraftfull arbeidsmarkedsregion. Pendolino togene er fleksible og kan også kjøre på eksisterende spor i høyere hastighet enn konvensjonelle tog takket være krengeteknologi, sier Henrik Anderberg, nordisk adm dir for Alstom Transport.

Oppdraget etterfølger kontraktene som ble tildelt av PKP Intercity i 2011, til en verdi av 665 millioner euro, for leveranse av 20 høyhastighetstog, vedlikehold av hele flåten i 17 år og opprettelsen av et vedlikeholdsdepot i Warszawa. Det nye depotet er på 12 000 m2 og er utstyrt med topp moderne serviceverktøy. I dag har Alstom 92 ansatte i depotet. Antallet vil øke til 130 ved full kapasitet.

PKP Pendolino har syv vogner og kan frakte inntil 402 passasjerer i tre klasser: førsteklasse, andreklasse og egne familiekupeer. Alle vognene har friskluftanlegg, LED-skjermer med informasjon til de reisende, bord og strømuttak til hver passasjer, stor bagasjekapasitet og sykkeloppbevaring. Ombord finner passasjerene også et stort restaurantområde med bar og bord, og toget er universelt utformet med ekstern heis og handikaptoalett.

I september 2014 ble Pendolinotogene sertifisert av Polish Office of Rail Transport, som har ansvaret for jernbanesikkerheten i Polen. Under testingen slo Pendolino sin egen hastighetsrekord med 293 km/t, noe som sørget for at Polen også fikk høyhastighetsrekorden for tog.

Togene er produsert i Savigliano, Italia, Alstoms Centre of Excellence for Pendolino. Drivverket og ekstrautstyret er produsert i Sesto, Italia, boggiene og motorene er produsert i Le Creusot, Omans, Frankrike og elektronikken ombord kommer fra Villeurbanne, Frankrike og Charleroi, Belgia.

EU støtter bærekraftige transporttiltak og tildelte 74 millioner euro til høyhastighetsprosjektet i Polen. Ytterligere 10 milliarder euro tildeles fra EUs utjevningsfond i perioden 2104–2020 for å støtte utviklingen av Polens jernbane ytterligere. Med 20 000 km skinner har Polen Europas tredje største jernbanenett.

LEAVE A RESPONSE