Reise

SPANIA VINNER I VINTERFERIEN

I vinterferien er det stuegrisene som utgjør flertallet, viser en ny undersøkelse. Bare en tredjedel planlegger å reise bort.

28 prosent svarer at de ikke tar vinterferie i det hele tatt. Også blant de øvrige utgjør hjemmesitterne den største gruppen, viser undersøkelsen som er utført av YouGov for utleiefirmaet Novasol.

– Vinterferien er ikke en like fasttømret del av livsmønsteret vårt som for eksempel påske- og sommerferien. Den er nok mest aktuell for familier med barn i skolealder, sier Torbjørn Fredmen, leder for utleiefirmaet Novasol i Skandinavia.

Voksne uten mindreårige barn lever like gjerne ut sin reiselyst utenom de ukene skolen tar vinterferie, tror han.

14 prosent av de spurte har tenkt seg til syden eller på annen ferie utenlands i vinterferien. 16 prosent planlegger å ta ferie på egen, andres eller leid hytte.

Spania og Italia

Blant nordmenn som leier feriehus utenlands i vinter er Spania en av favorittene.

– De som bestiller feriebolig lenger unna enn Sverige og Danmark ønsker seg oftest til Spania. På de neste plassene blant dem som leier gjennom Novasol i vintersesongen kommer Italia, Frankrike, Kroatia og Østerrike, sier Torbjørn Fredman.

Arvid Flagestad, reiselivsforsker ved Markedshøyskolen i Oslo, synes det er litt overraskende at så mange ikke drar noe sted i vinterferien.

– Denne ferieuken har jo aldri vært et like fast og forutsigbart innslag i folks årsplaner som for eksempel sommerferien. Likevel hadde jeg nok trodd at noe flere hadde reiseplaner, sier Flagestad.

Flere til utlandet

Selve mønsteret blant dem som tar ferie synes han stemmer godt med det som er kjent fra før om hvor nordmenn har ønsket å reise de siste årene. Samtidig tror han vi vil se endringer framover.

– Nordmenns interesse for å feriere i eget land har nok i en periode vært ekstra stor. I tiden framover tror jeg utenlandsreiser vil øke sterkere igjen. Det ligger til vår natur å søke mot sol og varme, så ferietrafikken ut av landet vil nok bli større, sier Flagestad.

Bare to prosent har tenkt seg på hotellferie i Norge i vinterferien, ifølge Novasols undersøkelse.

– Dette er jo en ferieform som har vært i tilbakegang en stund. Ikke minst er det mange høyfjellshoteller som sliter, og for disse er det få tegn til snarlig bedring, sier Arvid Flagestad

LEAVE A RESPONSE