travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

SOMMERLIG FOLKEFEST

Midtsommer er for svenskene som 17. mai er for oss nordmenn, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet.

Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Dagen faller alltid på nærmeste fredag mellom 20. og 26. juni, og i år finner feiringen sted fredag 22. juni. Det pyntes med markblomster, maistangen heises og folk i lyse sommerklær danser seg inn i sommernatten mens de skåler med snaps og hyller lyset og kjærligheten. Bli med på svenskenes herligste høytid!

Sommerlig folkefest
Midtsommeraften er en urgammel svensk tradisjon, som har sin opprinnelse i feiringen av Johannes døperen sin fødselsdag. Noen mener også at tradisjonen strekker seg enda lenger tilbake i historien, til før-kristen tid. Her i Norge markerer vi på samme tid St.Hansaften, men svenskene har tatt folkefesten til nye høyder med dans, maistang, musikk og god mat. For våre gode naboer er midtsommer en av årets viktigste begivenheter og den settes høyt hos de fleste svensker. Dagen kobles til fest og romantikk – og markerer starten på ferien for mange.

Tradisjoner, magi og symboler
Tradisjonene knyttet til midtsommer står fremdeles sterkt i Sverige og det er en rekke ting som skal være på plass for en vellykket feiring. Først og fremst så må midtsommers viktigste symbol – midtsommerstangen, pyntes og heises. Midtsommerstangen, også kalt maistangen, kom til Sverige fra Tyskland under middelalderen og er et høyreist fruktbarhetssymbol som pyntes med bjørkeløv, fargerike bånd og blomster. Barn og voksne danser rundt den og synger tilhørende sanger, som blant annet den velkjente “Små grodorna”.

I likhet med maistangen skal også håret pyntes med blomster, og det dekoreres med fargerike markblomster til den store gullmedalje. Ifølge gammel folketro er midtsommernatten en magisk natt og det sies at hvis du legger 7 ulike blomster under hodeputen din den natten, vil din fremtidige ektefelle vise seg for deg i drømme.

Mat og snaps
Som seg hør og bør har også midtsommerfeiringen tradisjonsrike matretter som serveres på den store dagen. Sild, poteter, bløtkake og jordbær er alle essensielle ingredienser. Det stilles ofte i stand et stort sildebord som nytes i fellesskap, samtidig som det skåles i ulike sorter snaps.

Historisk i Dalarna
Den mest tradisjonsrike feiringen finner sted i Dalarna i midt-Sverige. På 1930-tallet ble det bestemt at det var Dalarna-feiringen som var den riktige feiringen av midtsommer og den som skulle gjelde i hele Sverige

I Dalarna kler folk seg i tradisjonelle folkedrakter, maistangene heises, spelemennene spiller opp til dans og jentene pynter seg med blomsterkranser i håret. Rättvik Gammelgård og Leksand, ved Siljansjøen, er kjent for å ha de mest autentiske og største midtsommerfeiringene. I Leksand samles årlig 20 000 mennesker for å feire årets lyseste natt og på Zorns gammelgård, 1 km fra Mora, er alt lagt til rette for en barnevennlig feiring.

Foto: Kola Productions

LEAVE A RESPONSE