travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

SOLA ER TILBAKE

Lørdag kom solen tilbake til Slettnes fyr – Europas nordligste fyr på fastland. Dermed er hele fastlandet ute av mørketida og dette feires med solfest på Nordkyn.    

Slettnes fyr i Gamvik kommune er verdens nordligste fyr på fastland og en del av Nordkyn-regionen i Finnmark. Gjennom reiselivsprogrammet VisitNordkyn jobbes det aktivt med å synliggjøre områdets spennende og unike tilbud, med spesiell fokus på hva naturen har å by på. Under slagordet «der naturen rår» er det ikke langt mellom unike naturopplevelser.

– Endelig er det vår tur. Dagene er allerede lengre og det er en optimisme å spore i lokalbefolkningen, sier fastboende biolog Roy Erling Wrånes.

Store deler av vinteren er mørk, eller tussmørk, nord for den nordlige polarsirkelen. Solen forsvant under horisonten ved Slettnes fyr i midten av november, og nå hadde den sitt etterlengtede comeback. Mørketiden går mot slutten, og solen er å se flere steder i Finnmark.

Med lys følger liv. Nordkyn livnærer seg mye på turisme og solen er med på å synliggjøre den vakre naturen. Utover vinteren og våren gir solen et viktig bidrag til det yrende livet i regionen.

– Aktiviteten tar seg betraktelig opp når solen og lyset kommer tilbake. Fugler og fisk samler seg nærmere kysten og setter sitt preg på Nordkyn.  Slettnes fyr er 39 meter høyt og foten av tårnet ligger ca. 8 meter over havet. Fra toppen av tårnet har man fantastisk utsikt over Barentshavet og naturen i det omkringliggende naturreservatet, sier Wrånes.

For å markere solens tilbakekomst vil det blant annet arrangeres «Solfest» i Mehamn på Nordkyn hele denne uken. Dette er en gammel tradisjon hvor alle kan bidra med forskjellige innslag fra lokalmiljøet. Det er også planlagt turistturer med hest og slede ut til Slettnes fyr.

– Vi ser flere og flere vinterturister som kommer for å oppleve Nordkyn. Det er en fenomenal tid for nordlys, og en rekke fotografer kommer hit for å fange vakre og unike bilder. Senest i forrige uke hadde vi turister som kom på helgetur fra Japan og Kina for å se nordlyset, sier Wrånes.

LEAVE A RESPONSE