Nære møter med lokalbefolkningen, «slow living» og fysiske eventyr blir populært blant nordmenn som reiser til Sverige i år, spår Visit Sweden.
Reisetrender har gjerne forankring i generelle tendenser i samfunnet, og nå er det tre bevegelser som kommer til å prege måten vi ferier på, tror Visit Sweden.
En av dem er delingsøkonomien – en trend der privatpersoner utveksler produkter og tjenester. I tillegg til at stadig flere nordmenn finner overnatting gjennom privatpersoner når de besøker Sverige, har det også vokst frem flere tjenester i delingsøkonomiens ånd som sørger for at besøkende kan komme tett på lokalbefolkningen og oppleve den svenske kulturen bak kulissene.
I Göteborg har for eksempel aktøren Avenyfamiljen utviklet en tjeneste som gjør det mulig for besøkende å dra hjem til en lokal «göteborgare» på middag. Appen AirDine (som også snart lanseres internasjonalt) er en slags Airbnb for matelskere, og matcher sultne gjester med lokale hobbykokker som for en stakket stund transformerer hjemmene sine til en liten restaurant. På den måten kan man som turist møte mennesker man ellers aldri hadde møtt, og få et unikt innblikk i den lokale kulturen i Göteborg.
Bak kulissene
Det er riktignok ikke bare i storbyen Göteborg man kan komme tett på lokalbefolkningen. Turistrådet i Vest-Sverige har utviklet konseptet Meet The Locals – en tjeneste som baserer seg på at besøkende kan oppleve regionen fra et lokalt perspektiv. På en side som snart lanseres under vastsverige.com, kan privatpersoner annonsere hva de ønsker å dele med besøkende. Det kan være alt fra en «fika» eller fredagstaco, til en shoppingrunde i byen, samkjøring i bil til et besøksmål, eller baking av kanelboller – ja, egentlig det meste. Fellesnevneren er at de lokale har et ønske om å vise fram hjemstedet sitt og den svenske livsstilen.
Også i Skåne, sør i Sverige, har turister mulighet til å besøke en lokal familie. Via tjenesten A slice of Swedish hospitality kan man booke en lunsj eller middag hjemme hos en av de registrerte vertskapsfamiliene. I tillegg til å smake på noen av sesongens svenske delikatesser, kan man da også lære seg mer om kulturen og hverdagslivet her og få insider-tips til hvilke butikker, barer eller severdigheter man bør sjekke ut i Skåne. Og om man virkelig vil få et unikt innblikk i svenske tradisjoner, bør man benytte seg av disse tilbudene på kjente svenske merkedager som «midsommarafton», eller gripe muligheten til å være med på en feststemt «kräftskiva» (krepselag) på sensommeren eller høsten.
Vil finne roen på ferie
En annen bevegelse som stadig blir mer utbredt rundt om i verden, er «slow living» – en livsstil som baserer seg på filosofien om å leve et moderne liv i et mer balansert tempo. Den økte interessen for å stresse ned å være mer til stede i nuet, gjenspeiles også i folks ferievaner, viser Visit Swedens statistikk. Tall fra 2016 vitner nemlig om at stadig flere nordmenn vil bo tett på naturen og innkvarterer seg i hytter når de besøker Sverige.
Det har heller aldri før vært flere nordmenn som har reist til Skåne – en region som blant annet kan skilte med slettelandskapet Österlen, kjent for sin vakre natur, hvite strender, gårdsbutikker og gallerier. Den avslappende og harmoniske atmosfæren her er med andre ord tilrettelagt for å gi folk en idyllisk sommerferiefølelse og det pusterommet mange lengter etter.
Sverige har imidlertid flere destinasjoner som passer godt for dem som vil skru ned tempoet, leve tett på naturen og bare være. Få ting er for eksempel så idyllisk og beroligende som å sykle på flate veier langs vannet på øya Öland, og underveis stoppe for å spise ferske reker i en av de pittoreske hamnene, stikke innom et lite loppis eller en gammel bokhandel. Også i Dalarna byr naturen og kulturen opp til bedagelige dager. Regionen i Midt-Sverige kan friste med stille innsjøer, fjell og dype skoger, utstillinger og keramikkverksteder, gårdsutsalg og kunstnerhjem.
Gotland og kulturøya Fårö er også ypperlige «slow living»-destinasjoner, med sin slående og beroligende natur, bestående av grønne enger, raukeområder, grusveier og fiskevær.
Flere i farta
Folk vil riktignok ikke bare bo og være tett på naturen – stadig flere vil også være aktive i den når de har fri! Både arrangerte treningsreiser og egenkomponerte aktive ferier har vært i vinden en stund, og er det fremdeles – noe som har ført til at friluftsaktiviteter er blitt mye mer tilgjengelig.
I Sverige arrangeres det blant annet flere sportskonkurranser som tiltrekker seg sporty nordmenn. I Vest-Sverige kan man være med på Tjörn Triathlon (den 25.-26. august i år) – en av Sveriges største triatlon, IcebugXperience – et løp på 74 kilometer som går over tre dager i kystlandskapet i Bohuslän (den 1.-3. september 2017), og Öloppet i Göteborgs skjærgård (5. august 2017) – verdens største swimrun, med over 800 lag.
Sverige har for øvrig også mange aktivitetstilbud til dem som ikke vil slite seg helt ut. «Söta bror» kan blant annet skilte med Kattegattleden – landets første nasjonale sykkelvei, som snirkler seg 37 mil langs kysten, gjennom både Skåne, Halland og Vest-Sverige. Her kan man legge ut på en aktiv ferie i eget tempo, besøke mange steder på én tur, og fylle dagene med det man selv måtte ønske. Sykle har man også mange muligheter til i Dalarna, der Biking Dalarna sørger for over 130 mil med oppmerkede løyper for terreng-, fritids-, downhill og landeveissykling.
Også Skåne og Vest-Sverige har en lokkende natur som er godt tilrettelagt for dem som vil ferdes i den. Vil man ta beina fatt, er Pilgrimsleden i Dalsland i Vest Sverige (en middelstung turløype på 100 km ) og Skåneleden (en vandringsløype på 105 mil som går gjennom ulike landskap og strekker seg over hele Skåne) to gode alternativer. Vil man isteden ut på vannet, bør man sjekke ut Vest-Sveriges fine padleforhold: I Bohuslän kan man seile på stille vann blant øyer, holmer, skjær og fiskesamfunn, imens Dalslands kanal byr på en labyrint av store og smale sjøer og fjorder, elver og små trolske bekker. Og midt i Dalslands villmark finnes det intet mindre enn 120 faste leirplasser til fri disposisjon!