travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Nyheter

SJØVETT REDDER LIV I KULDA

Vi er inne i årets kaldeste måned. Skal du ut på sjøen er det viktig å planlegge turen på forkant. – Varme klær, redningsvest og godt kommunikasjonsutstyr kan redde liv, sier redningsmann og redningsskøyteskipper Fred Hansen.

redningsskyta_horn_flyer_.d4680e5c-ce45-4c7c-ac54-15ad038818dbMed vanntemperaturer på bare noen få grader kan det fort gå galt hvis ulykken inntreffer. Forrige helg holdt Tom Roger Jensen (52) på å miste livet da sjarken hans sank sør for Ballstad i Lofoten. Han var på vei hjem etter å ha levert fisk ved kaia i Ballstad da sjarken gikk på grunn. Kort tid etter fosset vannet inn. Jensen ble sperret inne i rorhuset og rakk så vidt å ringe etter hjelp før han måtte knuse et vindu og klatre opp i baugen på båten. I løpet av få minutter rakk han å få på seg en overlevelsesdrakt. Tom Roger Jensen hadde tenkt sikkerhet på forhånd. Det reddet livet hans.

Fokus på sjøvett
Redningsskøyta ”Det Norske Veritas” reddet fiskeren opp fra det iskalde vannet. Ifølge redningsmann Fred Hansen var det ikke bare flaks at Tom Roger Jensen klarte seg. 
– Det var helt klart mobilen som reddet livet hans. Han rakk å melde i fra før det var for sent. I tillegg var han utstyrt med en flytedrakt. Selv om han ikke rakk å få på seg drakten helt var den til god hjelp da han falt i vannet, sier Hansen. 
Tom Roger Jensen har vært fisker i mange år og har aldri vært ut for noen ulykker tidligere.
– Som alenefisker på sjøen tenker jeg alltid på sikkerhet. Denne gangen ble det bevist at det hjelper. Jeg var helt sikker på at jeg kom til å dø. Men da jeg så lysene på redningsskøyta forsto jeg at ville overleve. Jeg føler meg så utrolig heldig, sier Jensen.

Redningsmannens tips
– Det er ikke risikofritt å være på sjøen om vinteren. Vi må forberede oss godt før vi drar ut. De tre viktigste tingene å huske er: Kle deg godt, bruk redningsvest/flyteplagg og ha mobiltelefonen i en vanntett pose. Kajakkpadlere og sjarkfiskere som er alene på sjøen er ekstra utsatt. Er en alene må en sørge for å ha god kommunikasjon med folk på land. Det beste er å være to-tre stykker i lag. Da er en i mye bedre stand til å klare seg hvis det skulle skje en ulykke. God kommunikasjon er noe vi til enhver tid kan bli bedre på. Vi anbefaler båteiere å ha VHF i båten sin. Den sørger for at du alltid vil kunne kommunisere på sjøen, både med kystradioen og andre båter, sier Fred Hansen.

Redningsvest dobler levetiden
Kroppen vår tåler dårlig å bli nedkjølt. Reduseres kjernetemperaturen i kroppen med 3-4 grader, klarer du ikke lenger å ta vare på deg selv. Tom Roger Jensen var utstyrt med en flytedrakt. Den holdt ham varm og hjalp han med å holde seg over vannflaten til hjelpen kom.

En overlevelsesdrakt er ikke noe folk flest bruker, men har du en redningsvest har du større sjanse for å overleve. Med en vanntemperatur på 5 grader, vil en normalt kunne overleve i én time uten vest, dersom man klarer å holde hodet over vann. Med flytevest vil overlevelsestiden kunne dobles.

Hvis du faller overbord

  • Ikke forlat båten
  • Finn noe å flyte på
  • Blås i fløyta hvis det finnes på redningsvesten din
  • Ring 112

Har du klær som kan tettes bedre ved armer, bein og hals: Gjør det! Ligg i fosterstilling for å avgi minst mulig varme.

 

LEAVE A RESPONSE