travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

SEIERSGILDE PÅ NAZI-GRUNN 

20. april arrangerer Vestfoldmuseene Sommerblot for krigslykke i Ukraina i samarbeid med Ukrainsk forening Øst-Norge.

Snorre Sturlason skriver at i vikingtiden ble sommerblotet, eller seiersblotet, holdt hvert år for å markere begynnelsen av sommeren og skulle fremme krigslykke.

Odin var den sentrale guden det skulle ofres til. Midgard vikingsenter feirer også sommerblot og dette året ber museet Odin om krigslykke for Ukraina.

Museet inviterer derfor til stor feiring i Gildehallen! – Nyt deilig mat fra vikingtiden og kjøp deg noe godt å drikke i baren, lytt til live tradisjonell ukrainsk musikk, bli med på quiz og vinn premier fra Ukraina, delta i auksjon der penger går til å kjøpe hjelp for Ukraina, og hør historiker Irena Khmelowska fortelle om vikinger i Kyiv, heter det fra museet.

Museet ligger ved Borrehaugene som er nord-Europas største samling av monumentale gravhauger fra merovinger- og vikingtiden. Og nettopp dette stedet ble brukt av Nasjonal Samling og Vidkun Quisling til partiets årlige pinsesamlinger fra 1935 til 1944. I 2013 ville nazigruppa Vigrid bruke Borrehaugene for å fremme sin politikk og mytologi.

Ukraina har også røtter til Nazismen da den vestlige delen av landet ble okkupert av Tyskland under WWII. I media leser vi at den ukrainske staten idag minnes nazikollaboratøren Stepan Bandera og hans fascistiske bevegelse OUN. I det ukrainske stats- og militærapparatet står nazigrupper som Azov svært sentralt, slik det viste seg under æresbegravelsen av fascisten Dmytro Kotsyubaylo.

Det er uheldig at Vestfoldmuseene bruker sine anlegg til å hausse opp den pågående krig i Ukraina med bakteppe i den mest dystre epoke i nyere norsk historie. 

Foto: Et tidligere arrangement i Gildehallen.

LEAVE A RESPONSE