travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

URO PÅVIRKER FERIEVALGET

Seks av ti nordmenn sier politiske uroligheter påvirker ferievalget deres, viser en ny undersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring.

– De store og kraftfulle omveltningene i flere arabiske land har nok gjort stort inntrykk på mange nordmenn. Hendelsene har blitt uvanlig godt dokumentert av mediene og av folk i gatene ved bruk av mobilkamera og Facebook, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

 

I Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse 2011 svarer 59 prosent at den politiske situasjonen og uroligheter vil påvirke deres valg av reisemål. Bare 17 prosent svarte det i samme fjorårets undersøkelse, som ble foretatt i etterkant av ferien.

– Det er en viss forskjell på å spørre i forkant og etterkant av ferien, men det er liten tvil om at bekymringen rundt den politiske situasjonen ulike steder i verden, har økt. Vi ser også at kvinner er mer bekymret enn menn, sier Vennesland.

Advarsel i 35 land

Opprøret i den arabiske verden startet i Tunisia i desember i fjor og spredte seg raskt videre til Egypt, Algerie, Jordan, Libya, Jemen og Syria. Charterselskapene har begynt å fly til Egypt igjen, men med redusert kapasitet.

Europeiske Reiseforsikring oppfordrer nordmenn til å følge Utenriksdepartementets oversikt over hvilke land det kan være utrygt å reise til. For tiden er 35 land ustyrt med konkrete råd, oversikten finner du her: www.landsider.no

– Reiserådene er til enhver tid til vurdering og oppdateres fortløpende. De utarbeides på bakgrunn fra en rekke kilder, blant annet fra våre utenriksstasjoner, men også fra andre lands utenriksdepartement og ambassader, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

Skjelvet i Japan

Foruten uroligheter og politisk situasjon, påvirker også kriminalitet og vold (54 prosent), terror (51 prosent) og naturkatastrofer (49 prosent) folks valg av feriemål, viser undersøkelsen.

– Når det gjelder naturkatastrofer, er det ingen tvil om at jordskjelvet og tsunamien i Japan i mars har hatt sin virkning, sier direktør Harald Skøien Hollerud i Europeiske Reiseforsikring.

Det var få ferierende nordmenn i Japan da katastrofen inntraff, men selskapet fikk likevel mange bekymrete henvendelser fra forretningsreisende og utstasjonerte nordmenn.

Spørsmålene til Europeiske handlet om hva forsikringen dekker.

– Vi dekker evakuering til nærmeste sikre destinasjon hvis det oppstår krig, terror, opprør eller lignende på reisemålet. Evakueringen skal skje i henhold til Utenriksdepartementets reiseråd. Tilsvarende gjelder for naturkatastrofe og om det skulle bryte ut en epidemi, sier Hollerud.

Det er også en dekning for avbestilling for tilsvarende hendelser dersom de inntreffer mindre enn tre døgn før planlagt avreise. Turoperatører og flyselskaper kommer inn med dekning utover dette.

GJELDENDE REISERÅD:

Algerie: Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet.

Egypt: Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet.

Libya: Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Libya.

Tunisia: Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i de tunisiske grenseområdene mot Libya.

Pakistan: Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Baluchistan, North West Frontier Province og i stammeområdene Federally Administered Tribal Areas (FATA) i Pakistan. For det øvrige Pakistan er det grunn til å utvise aktsomhet.

Thailand: Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

Israel/Palestinske området: Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i grenseområdet (40 km) mot Gaza i det sørlige Israel. Alle reiser til eller opphold i Gaza frarådes.

Japan: Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i området innenfor 80 km fra kjernekraftanlegget Fukushima Daiich, og oppfordrer alle norske borgere til å forlate området.

Her finner du hele oversikten: http://www.landsider.no/

 

LEAVE A RESPONSE