travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

PUDDER-FAVORITTEN

Norge har mange skianlegg med muligheter for god frikjøring. For mange stikker likevel ett anlegg seg ut som pudder-favoritten.

– Dette er jo helt fantastisk. Se den utsikten og kjenn på snøen! Finnes det andre steder i Norge du kan ta gondol opp og kjøre så bra pudder med fjordutsikt ned?»

Julie Brendengen Jensen smiler og børster tørrsnø av skibrillene. Hun myser fra den mørke fjorden og opp mot de alpine fjellene, og vet egentlig svaret. For Sunnmørsalpene er ekstra fine denne tidlige januarmorgenen, der de skyter opp av Storfjorden og omkranser Stranda sentrum.

Et nylig lavtrykk fra nordvest har akkurat blåst forbi, og fjellsidene er hvite fra topp til tå. Nå bades de i et svakt pastell-lys som snart blir til solskinn.

Det er liten tvil, Jensen og skikompisene har truffet godt på vær og føre. Selv flyttet hun til Hemsedal for noen år siden. Nettopp på grunn av skikjøring og godt pudder. Hun mener likevel det er noe ekstra med å reise til Strandafjellet Skisenter.

Når man legger sammen alle faktorene her, så er det et ganske unikt skisted. Man har både god skogskjøring og kjøring på åpne flater i høyfjellet. Det er et stort oversiktlig fjellområde rundt heisene, uten store terrengfeller. Dessuten er det lite folk her, spesielt i ukedagene. Hjemme i Hemsedal er det mange om beinet når det har kommet mye snø. Uansett hvilken dag av uken det er, sier Jensen som tidligere vært med i både OL og X-games på landslaget i skicross.

Gondol til himmelen
Da Strandafjellet åpnet for første gang i februar 1957 var kapasiteten 140 personer per time. De ble trukket opp av en bensindrevet folkevognmotor. Det har skjedd mye siden den gang. I perioden 2009 til 2012 ble det investert 150 millioner kroner i anlegget og blant annet bygget ny gondol i kombinasjon med 6-seters stolheis. I dag har anlegget en kapasitet på 2 300 personer i timen.

Så det er ikke uten grunn at de 3.000 innbyggere i grandiosa-bygda blir regnet som privilegerte av de som liker pudderkjøring. Mange mener det er landets beste lekestue for løssnø og med heis i bakgården. Både VG, Dagens Næringsliv og skibladet Fri Flyt har tidligere gitt stranda gullmedalje i løssnø-anlegg.

Stranda er et veldig tilgjengelig sted for løssnøkjøring. Vi har veldig god heiskapasitet her og det kommer mye snø på grunn av beliggenheten og klimaet. I snitt 6 til 9 meter snø i året. Med de effektive heisene kan man fort kjøre like mange høydemeter med løssnø her, som på de beste stedene i Alpene, sier Mari Riksheim.

Riksheim er markedsansvarlig for Strandafjellet Skisenter. Hun legger vekt på at det også er veldig gode bakkeforhold og lang sesong i lokalanlegget.

Men vi vil gjerne holde posisjonen vår som en ener for løssnøkjøring på landsbasis. Derfor rydder vi blant annet skog på dugnad. Både rundt og inne i anlegget – for å gjøre løssnøkjøringen enda bedre, sier Riksheim.

Livet på Stranda
Tilbake på Roaldshornet høres latter og små gledesrop. Skikompisene fra Østlandet har rukket flere turer med gondolen opp til toppstasjonen, 1067 meter over havet. På en god dag som denne kan man kjøre nesten helt ned til vannkanten igjen om man gir seg i kast med skogskjøringen ned mot Stranda sentrum. Selve skianlegget ligger 430 moh. og strekker seg over to fjellsider, Furusetsida og Roalden.

– Kjører man baksiden av anlegget ned mot Stranda fra Roalden, så er det bare å ringe skitaxien når du ender opp ved veien der nede. De plukker deg opp og kjører deg opp til heisen igjen, sier Julie Brendengen Jensen.

Men hva gjør man egentlig etter endt skidag på Stranda? Jensen mener du reiser hit for å få maks ut av skidagene og snøen. Det skjer ikke så mye annet her om du kommer i løpet av hverdagene.

– Men du trenger ikke mer, det viktigste er på plass, roper hun og forsvinner i en hvit sky.

Bare sporene vitner om at dette er Norges lykkeligste fjellside. I hvert fall denne dagen.

LEAVE A RESPONSE