travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

PRESTISJETUNG PRIS TIL POLFARER

Børge Ousland og Thorleif Thorleifsson har mottatt anerkjente Tillman Medal for sin ekspedisjon rundt Nordpolen. Ekspedisjonen ble den første som seilte gjennom både nordvest- og nordøstpassasjen på én sesong.

Prisen deles ut i London av Royal Cruising Club og tildeles for fremragende sjøreiser i arktiske eller antarktiske farvann.

– Tildelingen gjøres til personer som utfører fremragende ekspedisjoner til arktiske områder. Blant kriteriene for å få tildelingen er målsetninger og utforskning, forteller Giles Harrison-Hall, som delte ut prisen.

Han påpeker at ekspedisjonen har vært intet annet enn imponerende.

– Ekspedisjonen fremstår som meget godt planlagt og gjennomført. Passasjene ble passert på samme sesong og det meste gjort ved seiling uten motorkraft. Vi ble meget imponert over hvor godt ting gikk i henhold til planen og uten problemer, forteller Harrison-Hall videre.

– Mulig på grunn av klimaendringer

Ekspedisjonsleder Ousland understreker at ekspedisjonen har vist klimautviklingen de siste årene.

– Denne prisen anerkjenner vår ekspedisjon ytterligere. Ved å seile gjennom de to passasjene på én og samme sesong har vi vist at klimaet har forandret seg drastisk på få år. For få år siden var denne seilasen ikke mulig å få til, forteller Ousland som er beæret over å få Tillman Medal.

– Det er en stor ære å bli anerkjent på denne måten og selv om ekspedisjonen har hatt et klart klimafokus, har det også vært et stort eventyr og en vanskelig utfordring. Vi er stolte av å ha klart å gjennomføre ekspedisjonen og gå i fotsporene til en stor norsk eventyrer, Roald Amundsen, som kom seg gjennom de to passasjene over en periode på flere år for om lag hundre år siden, forteller Ousland.

Ousland og ekspedisjonspartner Thorleif Thorleifsson ankom Bergen i oktober 2010. Da hadde de to ekspedisjonsfarerne vært på havet i nærmere fire måneder siden avreisen fra Frammuseet 23. juni.

– Det er skremmende at det som før var umulig på grunn av klima, nå er mulig. Tidligere har det bare vært tunge stålbåter som har kommet seg gjennom og da har det bare vært en passasje som har vært mulig å seile gjennom av gangen, forklarer Ousland.

– For 100 år siden ville det tatt hele seks år å komme seg gjennom. Vår ferd er et av de klareste bevisene på at klimaendringene finner sted og hvor raskt de skjer.

 

LEAVE A RESPONSE