Opplev de små byene med hvitmalte trehus og trange, brosteinsbelagte gater som ligger som perler på en snor langs hele sørlandskysten. Mellom alle byene finner du også en mengde små uthavner, tettsteder og øyer som alle er preget av denne hvitmalte sørlandsidyllen.
Start sykkelturen i Risør i øst og tråkk deg gjennom idylliske sørlandsbyer helt til Flekkefjord i vest. Nasjonal sykkelrute nr. 1 og 3 går gjennom Sørlandet, i tillegg til mange mindre ruter langs vakre sørlandske attraksjoner.
Risør
Risør er en av Europas best bevarte trehusbyer, hovedsakelig bygd i empire- og sveitserstil for snart 150 år siden. Byens vakre barokk-kirke er fra 1647. Risør har et levende kunst- og kulturmiljø. Gatelangs mellom hvite hus og bugnende blomsterbed ser man mange lokale og profesjonelle kunstnere som en naturlig del av bybildet. Hver sommer trekker Villvin Kunsthåndverkmarked mer enn 100 kunsthåndverker til byen, som i år arrangeres 12. – 14. juli.
[cleeng_content id=»491889601″ description=»For å lese mer må du betale en liten leseravgift» price=»0.99″]Festivaler. Risør huser hvert år flere festivaler som også er internasjonalt kjent. Legger man turen forbi kan det være verdt å merke seg de to største som virkelig fyller den lille sørlandsbyen til randen – Risør kammermusikkfestival (26. juni – 1. juli) og Risør Trebåtfestival (2. – 5. august).
Sjø og bad. Ønsker man en dukkert underveis kan familievennlige Sagjordet anbefales med sandstrand, gressplen, stupebrett, badebrygge og grillplass. Bare 15 minutters gåavstand fra sentrum finner man et offentlig badeanlegg på Krana i Risør.
Mat. Nede ved havnen i Risør ligger Kast loss, stedet hvor alle vil ut og spise i Risør hele året. Her lyser ettermiddagssolen opp husveggen og skinner inn på vakre lokaler. Ute i havgapet på Stangholmen fyr ligger Stangholmen kro og havrestaurant. Dette er en sommeråpen restaurant velkjent for sin bouillabaisse, fyrvokterens pepperbiff, og fantastiske stunder med fyrkonserter, særlig under Risør Kammermusikkfest. Det går egen båt fra brygga i Risør ut til fyret.
Lyngør
På vei fra Risør mot Tvedestrand er det et absolutt must å dra innom Lyngør – sørlandsidyll på sitt aller beste. Øysamfunnet er at av Europas best bevarte tettsteder.
Den gamle uthavnen Lyngør består av fire øyer med et utall holmer og skjær ytterst i havgapet. Øysamfunnet er sterkt preget av et maritimt miljø. Det finnes ingen biler, bare smale gater og stier som snor seg mellom hus og hager med hvite stakittgjerder tett i tett helt ned til vannkanten.
Sjø og bad. På Lyngør finner du mye sol og varme, til og med sjøtempen kan ligge over gjennomsnittet ellers langs kysten. Det er utallige bademuligheter fra blankskurte svaberg i ramsalt friskt vann. Soltilbedere finner herlige solplasser på svabergene i godvær. Fiskeinteresserte finner gode muligheter for å prøve slukstangen.
Overnatting. Det finnes ikke noe hotell på Lyngør, men det er mulig å overnatte på Lyngør fyr. Fyret er åpent for overnatting fra 1. juni og ut året. På fastlandet rett over fjorden ligger Bokhotellet Lyngørporten ved Gjeving. Dette er Norges første bokhotell med utsøkt utsikt til Lyngør og områdets beste mat på menyen.
Transport: Den eneste måten å komme seg til og fra Lyngør på er via sjøveien med båt. Fra fastlandet på Gjeving er det kun fem minutter med taxi-båt ut til øygruppen.[/cleeng_content]
Arendal
Fra skipsfartens storhetstid frem til moderne tiders fokus på fritid og trivsel, har Arendal hatt en særskilt plass langs den sørlandske kyststripen. Arendal er en kultur- og festivalby, spesielt kjent for festivalene Canal Street og Hovefestivalen. Hvert år arrangeres også Sørlandets båtmesse, samt den historiske festivalen «Kjæmpestaden».
Søte suvenirer. I Heimdal Chokolades utsalg i Det rosa huset kan du se hvordan ekte hjemmelaget konfekt blir til. Dette er Norges eneste hjemmeprodusent av sjokolade. Hvit, lys og mørk sjokolade med alle smaker og i alle former – det er den beste suveniren fra Arendal.
Deilige skjærgårdsutflukter. På øya Merdø, utenfor Hisøy og Tromøy, er det vakre, gamle sørlandshus og små stier som fører deg fra Merdøgaard skjærgårdsmuseum til badestranden til rullesteinstranden på utsiden av øya. Ta med deg en piknikkurv eller kjøp mat på den sommeråpne kafeen, og nyt en dag i vakre og rolige omgivelser – like utenfor Arendal sentrum.
Eksotisk vri. En regnværsdag kan Arendal Sommerfuglpark være et morsomt alternativ. Her finner du en ekte tropisk regnskog under tak med hundrevis av frittflygende, fargerike sommerfugler, i tillegg til en rikholdig reptilavdeling. www.arendal.com
Grimstad
Grimstad er kjent både som dikternes by, skjærgårdsbyen og sykkelbyen, men har også et sjarmerende bysentrum med trange gater, hvite trehus og kule butikker.
Det kompromissløse bryggeri. «Der bodde en underlig, graasprængt en, på den yderste nøgne ø…». Noen ølglade herrer i Grimstad udødeliggjør nok en gang øen i Henrik Ibsen sitt verk – nå med undertittelen Det kompromissløse bryggeri. Nøgne Ø produserer seksten forskjellige ølsorter, og den første og eneste produsenten av sake i Europa. Kontakt Nøgne Ø for omvisning på bryggeriet, hvor du kan du lære om Nøgne Ø’s historie, få et innblikk i bryggeprosessen og selvfølgelig få smake på råvarer og ferdig produkter. www.nogne-o.com
Lillesand
Lillesand er på mange måter selve bildet på de hvite byene på Sørlandet; hvitmalte trehus, smale brosteinslagte gater og koselige smau er kjennetegn for denne idylliske byen like øst for Kristiansand.
Vind i seilene. Seilskutetiden har satt sitt preg på Lillesand som by, og du bør absolutt besøke byens Sjøfartsmuseum for å få et inntrykk i hvordan tiden i byen var den gang da.
Blindleia. Blindleia er i dag den mest populære kyststrekningen for båtfolket som ferdes langs sørlandskysten. For deg som ikke har egen båt er det også fullt mulig å oppleve Blindleia. I sommersesongen er det daglige båtavganger mellom Lillesand og Kristiansand. Den gamle rutebåten «Øya» er et kjent og kjært syn i leia, og båtturen tar ca. 2,5 timer en vei.
Kristiansand
Kristiansand, Sørlandets hovedstad og Norges ferieby nr. 1, har Nord-Europas største bydel med sammenhengende trehusbebyggelse – Posebyen.
Posebymarkedet. Posebymarkedet arrangeres hver sommer i Posebyen, fra begynnelsen av juni til slutten av august. Her kan du få kjøpt blant annet kunsthåndverk fra lokale kunstnere, antikviteter, blomster og mye annet. Markedet har også en egen kafé, og City-Train stopper for av- og påstigning ved Posebymarkedet.
Livet på brygga. På Fiskebrygga finner du byens fiskemarked. Dette innendørs fiskemarkedet er en livlig møteplass hvor du absolutt bør ta turen for sikre deg ferske reker, sprell levende torsk, røyket makrell, blåskjell eller annet snadder som skal til for å lage ditt eget havets festbord. Fiskemarkedet omkranses av livlige restauranter hvor du selvsagt finner fiskesuppe, skalldyr og annen sjømat på menyen.
Ravnedalen naturpark. Dette vakre området innrammes av det 80 m høye Ravnefjellets bratte, nesten loddrette sider og hvor 200 trappetrinn, mange hugget i fjellet, fører deg helt til topps. Herfra er en fantastisk fin utsikt over byen og havnen. På en liten spasertur i parken går kanskje turen inn på den såkalte Kjærlighetsstien. På denne stien har gamle gartner Pedersen, utfra pålitelig materiale, funnet ut at ca. 75 prosent av alle forlovelser i Kristiansand ble inngått i Ravnedalen![/cleeng_content]