Flåm er et godt tilrettelagt utgangpunkt for opplevelser, og vi er på fjordsafari. Ikledd overlevelsesdrakter og tykke luer farer vi i 40 knop over det grønne vannspeilet innerst i Sognefjorden. Hold dere fast! Her er det dypt, og her er det høyt.
[cleeng_content id=»820150646″ description=»For å lese mer må du betale en liten leseravgift» price=»0.99″]Vi ser ut som en gjeng miljøaktivister der vi sitter godt påkledd, – og godt forsikret – i de to Rigid Inflatible Boats, – stive gummibåter som er garantert synkefrie! Hver båt tar 20 personer, og vi sitter på gummipontonger som danner båtsiden over glassfiberskroget. Noen har også fått plass på benker midt i båten.
Flåm guide Service AS står bak flere naturbaserte aktivitetstilbud som er tilpasset både individuelt reisende, grupper og konferansedeltakere. Selskapet har eksistert i fire år, og legger vekt på at målet er å styrke kvaliteten i lokalsamfunnet og reiselivet i Flåm. 5% avturprisen går til forvaltning av naturen og kulturlandskapet i regionen.
Båtene går tett inntil fjellsidene, og de første dyrene vi observerer er en flokk påmønstringskåte og sjarmerende geiter. Vi er i geitostens rike.
– Der er det tre kobber, ropes det, mens flere andre er mer opptatt av en havørn. Vi går sakte nå, og alle speider etter nye overraskelser. Her gikk den gamle postveien, og her ligger gårdsbruk «der ingen skulle tru at nokon kunne bu…» Der ser vi også Undredal, med 120 innbyggere og 500 geiter. Geitostens hovedstad, med stavkirke fra 1147. Det er den minste kirken i Skandinavia.
– Niser! ropes det. De er fire som lekende bryter vannflaten rett foran oss. Regntunge skyer som skifter med sol som skinner i blågrønt vann gjør de sorte kroppene lett synlige. Naturen er dramatisk. Vi er på safari.
Båtene stoppes ofte for at vi skal bli fortalt om dyreliv, folk og steder. Vi nyter også stillheten når vi ligger stille. I det smaleste partiet av Nærøyfjorden krabber vi iland for å bli traktert med kaffe og bakverk på et gammelt gårsdtun. Det er godt å strekke på bena. Samtalen dreier seg om inntrykkene, og om levekårene for folk på gårdene gjennom århundrer.
Vår tur tar tre timer. På turen tilbake passerer vi Fjordkampen der det tilbys overnatting i lavo, med servering av grillmåltid og kaffe ved leirbålet. Her holdes det fjordleik i øksekast og bueskyting. Vi har jo alle litt vikingblod i årene.
Vi føler fellesskap med naturen og med hverandre. Og under oss leker nisene i det blågrønne vannet.[/cleeng_content]