travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Nyheter

OSLO-GUTTA VANT

4682.700Team BarbieQ fra Oslo tok seg helt til topps i Grill-NM i helgen. Gourmetguttane fra Kristiansand og Grill Invaders fra Akershus var de sterkeste utfordrerne.

Lagleder Jan Ivar Nykvist i Team BarbieQ er den eneste som har vært med i alle Norgesmesterskapene siden starten i 2004. Laget hans har vunnet hele tre ganger, og de fikk dermed kongepokalen til odel og eie etter NM.

– Vi har trent mye sammen og satset i år hardt på å lage perfekt, klassisk grillmat. Under konkurransen gikk det faktisk bedre enn under treningene i forkant, så da var det ekstra morsomt å vinne.

For tiende år på rad kjempet grill-lag fra store deler av landet om å bli Norgesmestere. I løpet av en hel dag grillet lagene seg gjennom fire kategorier; hamburger, kylling, spareribs med hjemmelaget barbecuesaus, og åpen klasse.

– I åpen klasse gjorde vi imidlertid et utradisjonelt valg ved å tilberede reinsdyr med barbecuesaus og bjørnebær, forteller Jan Ivar Nykvist.

Spennet av retter lagene disket opp med i åpen klasse var stort, fra sjømat, til vilt, kylling og svin.

Mørt og saftig

– Alle de fire kategoriene representerer forskjellige utfordringer. Maten skal være saftig, smakfull og delikat, sier dommer Bjørn Tore Teigen fra arrangøren MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Da han og Opplysningskontoret brakte mesterskapet til Norge i 2004, var det inspirert av tilsvarende konkurranser i andre land.

Spareribs med barbecuesaus er typisk amerikansk grillmat som mange legger mye prestisje i. Hjemmelagede hamburgere har alltid vært med i det norske mesterskapet, ikke minst siden det er så populært og noe nesten alle spiser i Norge.

– I år fikk vi servert hamburgere i nye varianter, blant annet en med ost inni. Ellers var åpen klasse den vanskeligste å bedømme. Men spareribs er vanskeligst å lykkes med, fordi de ikke er lett å få spareribs til å bli mør, saftig og smaksfull, røper dommer Teigen.

Krevende

Maten lagene serverer bedømmes både av en fagjury og en folkejury. Fagjuryen gir dessuten poeng for samarbeidet laget innad, hvordan standen ser ut, og hva laget gjør ut av konkurransen overfor publikum.

– Det skal være show og glede. Grilling er folkelig og uhøytidelig tilberedning av mat. I konkurranser er det dessuten krevende, og manglende ferdigheter blir raskt avslørt, sier den tidligere verdensmesteren Bjørn Tore Teigen i MatPrat.

På andreplass kom fjorårsvinnerne Gourmetguttane fra Kristiansand, mens tredjeplassen gikk til Grill Invaders. Deltakerne på dette laget kommer fra ulike steder i Akershus.

Grill-NM ble arrangert på Sukkerbiten, like ved Operaen i Oslo lørdag. Samtidig ble det konkurrert i Street Food, som er enklere retter håndmat som kan spises rett fra grillen. I sommer er det holdt regionale konkurranser i fire byer, og vinnerne av disse deltok i finalen i Oslo. Her vant Hege Anita Karlstad fra Kristiansand.

LEAVE A RESPONSE