travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

ØL PÅ UNESCO-LISTEN

I Flandern i det nordlige Belgia er det gode muligheter for å utforske den tradisjonsrike belgiske ølkulturen, som nettopp er blitt innlemmet i UNESCOs liste over verdens kulturarv. På regionens mange ølmuseer og bryggerier kan besøkende lære mer om kulturen og tradisjonene bak noen av de mer enn 2000 øltypene som finnes i Belgia. Og på flere av restaurantene kan du nyte øl som er spesielt utvalgt av kokken for å utfylle smaksnyansene i hver rett.
Den 30. november ble belgisk ølkultur innlemmet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Og Flandern, den nordlige delen av Belgia, er med sine mange hyggelige byer et naturlig sted for å utforske den tradisjonsrike ølkulturen. Her er kulturen og tradisjonene formidlet videre fra generasjon til generasjon gjennom århundrer – og selv i dag er den belgiske ølkulturen en viktig del av den flamske identitet.

Bli klokere på ølets historie
Der finnes mer enn ti forskjellige ølmuseer og 150 bryggerier i Flandern, og de fleste tilbyr omvisninger og guidede turer. Her kan ølentusiaster komme nærmere landets ølkultur og lære mer om – og prøvesmake – både kjente og mindre kjente øltyper.

Et av regionens nyere øl-museer finnes i sjarmerende Antwerpen. Her åpnet byens eldste bryggeri, De Koninck, i fjor et nytt, interaktivt øl-opplevelsessenter hvor besøkende kan lære mer om byen og bryggeriets historie. Utstillingen er fordelt på ni tematiserte rom og bruker moderne lyd- og videoteknikk til å gi gjestene en både autentisk, lærerik og underholdende opplevelse.

I sentrum av middelalderbyen Brugge ligger det familieeide bryggeriet De Halve Maan. Bryggeriets eiere er sjette generasjon av en familie som har vært bryggere siden 1856. Ved siden av den historiske bryggeribygningen ligger et fascinerende museum med gammelt industrielt utstyr. Museet kan oppleves på egen hånd eller på en guidet omvisning. Til tross for den tradisjonsrike historien er De Halve Maan konstant under utvikling – for eksempel har bryggeriet nylig installert et 3 km langt underjordisk rør som nå hver dag transporterer det ferdigbryggede ølet direkte fra bryggeriet til tapperiet.

Verdenskjent øl med respekt for seg selv
Mange av øltypene man i dag kan få servert over hele verden, har sin opprinnelse i Belgia. Det gjelder blant annet de populære frukt- og champagne-ølene samt typene «Dubbel», «Tripel» og «Saison». Noen belgiske øltyper som for eksempel lambic, gueuze og flamsk rød øl er faktisk umulige å brygge andre steder i verden, fordi de krever spesielle gjærstammer og bakterier som kun finnes i Belgia.

I alt finnes det visst nok minst 2000 forskjellige øl i Belgia – og enhver belgisk øl med respekt for seg selv har sitt eget spesielle glass som ølet bør serveres i for å komme til sin rett. Smaksnyansene avspeiler ikke bare måten ølet er brygget på, men også valget av ingredienser. I tillegg til variasjonen av de grunnleggende råvarene som for eksempel vann, malt, humle og gjær kan ølet også være tilsatt ulike smakstilsetninger som urter, krydder, frukt eller honning.

Øl til enhver anledning
Med tusenvis av forskjellige øl har man i Flandern en øl til enhver anledning. Noen øl er gode som tørsteslukkere etter en byvandring, noen passer perfekt til en hyggelig kveld på den lokale puben, mens andre hovedsakelig brukes i matlaging. I de siste årene er det også blitt populært å drikke øl til maten på finere restauranter. Het Duvels Genot i Antwerpen er en av de etter hvert tallrike restaurantene i Flandern hvor kokken nøye velger ut en spesiell øl til hver rett for å fremheve og komplementere smaksnyansene i maten.

LEAVE A RESPONSE