Eplemost blir stadig viktigere som alkoholfri drikke til mat og et meget godt alternativ til usunn sukkerholdig drikke. Norske eplemoster er noen av de reneste som finnes. Spesielt eplemostene som deltar i den årlige kåringen, de er verken filtrert eller tilsatt konserveringsstoffer.
Derfor smaker norsk eplemost så godt
Den lages ved at eplene presses, mosten pasteuriseres for holdbarhetens skyld, og deretter tappes de i flasker eller boks, uten filtrering. Slike eplemoster er derfor uklare/grumsete og har gjerne bunnfall som er med på å fylle ut smaksbildet.
De fleste fruktfylkene i Norge er representert i smakingen
Til kåringen av Norges beste eplemost 2014 ble det testet totalt 78 moster fra følgende fylker: Akershus, Buskerud, Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark og Østfold.
Blant årets moster er det åtte som skiller seg ut. To av dem er så gode at de fortjener tittelen Årets beste eplemost. Hvilke to det er avsløres under et arrangement i Mathallen i Oslo, tirsdag 25. november, kl 17.00
Finalistene i kategorien eplemoster med én eplesort – til sammen er 54 moster testet:
Ringi James Grieve fra Ringi, Slependen, Akershus
Eplemost Bramley fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Økologisk Discovery fra Grønvik Eplemost, Fister, Rogaland
Nyhuus Eplemost Gravenstein fra Nyhuus Gard, Gvarv, Telemark
I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 83 poeng av 100 mulige):
Karin Scheider og Gravenstein Ulvik Frukt og Cideri, Ulvik, Hordaland
Eventyrmost Discovery fra Karine Nybøle og Anders Høibø, Gvarv, Telemark
Aroma fra Fiskum Gårdsbutikk, Fiskum, Buskerud
Aroma fra Fiskum Fruktpresseri, Fiskum, Buskerud
Frisk og Frodig Summerred fra Epleblomsten, Akkerhaugen, Telemark
Premium Rød Aroma fra Dyre Gård, Moss, Østfold
Aroma fra Erik og Grete Aarnes, Gvarv, Telemark
Aroma fra Grønvik Eplemost. Fister, Rogaland
Finalister i kategorien blandingsmoster – til sammen er 24 moster testet:
Eplemost Aroma/Summerred, Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Summerred/Discovery/Katja fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemoss Sofagalleriet, Moss, Østfold
Eple/gulrotjuice økologisk Katinka og gulrot fra Dyre Gård, Moss, Østfold
I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 82 poeng av 100 mulige):
Katja/Discovery og Katja/Aroma fra Nyhuus Gard, Gvarv, Telemark
Rød Aroma/Gul Gravenstein fra Øivind og Jorunn Øygarden, Gvarv, Telemark
Et fagsterkt smakspanel:
Smakspanelet bestod av Ragnhild Wright Ousland, vinkelner, Vaaghals, Jessica Senning, vinkelner, Popolare, Cecilie Magnusson, vinkelner, Louise, Chris Grøtvedt, barsjef, The Thief og Aksel Kolstad entertainer og eplemostelsker, Cafe de Consert
Eplehøsten 2014
Eplehøsten 2014 går inn i historien som en av de beste, ifølge Jan Meland, prosjektleder for Frukt i fokus ved Landbrukets hus, Gvarv i Telemark. Han forteller om en fantastisk vekstsesong med god smakskvalitet i alle epledistriktene. Særlig store er avlingene i fruktområdene på Vestlandet. På Østlandet er avlingene litt mer variable, men jevnt over et ganske normalt volum. Like fullt er årets avling den største på seks år.
Eplemost til mat
Eplemost er svært allsidig med stor variasjon i syrlighet, smaker og aromaer. Den passer derfor til mange typer mat. For eksempel til fet julemat er eplemost noe av det friskeste til å rense munnhulen.
Samarbeidet om kåringen
Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Eplefest og Apéritif, og arrangeres for fjerde gang.