travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

NORDLYSVINTER I VENTE

Interessen for det spektakulære himmelfenomenet øker i utlandet, og Nord-Norge er et av verdens beste steder å oppleve Aurora Borealis – morgenrøden i nord, denne vinteren. 

boe
Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen

Både Tromsø og Kirkenes ble nylig anbefalt av CNN som verdensdestinasjonen man burde besøke kommende januar, nettopp på grunn av det berømte nordlyset. Og vi nordmenn er heldige, som har kort vei til den store nordlysopplevelsen i vinter!

Hva er egentlig nordlys? 

Det spektakulære fenomenet oppstår når energirike partikler kommer med stor hastighet inn i jordas atmosfære og kolliderer med atmosfæregassen. Da dannes det lys. Nordlyset befinner seg i en høyde mellom 90 og over 180 kilometer over bakken, og varierer både i form, farge og styrke.

Når nordlyset flammer over himmelen en vinternatt, og bukter seg og stråler i farger fra hvitgrønn til dyprød, er det en helt spesiell og trolsk stemning som råder.

Hvorfor er nordlyset klarest i Nord-Norge? 

Nordlyset forekommer oftest i en sone kalt nordlysovalen. Denne omfatter nordlige Skandinavia, over Island og sørlige Grønland, nordlige Canada, over Alaska og langs nordkysten av Sibir.

Nordlysovalen ligger i en fast posisjon i forhold til solen. Dette innebærer at jorden roterer under ovalen, og nordlysovalen befinner seg dermed over ulike områder om dagen og om natten.

I den europeiske sektoren går nordlysovalen langs kysten av Troms og Finnmark om natten, mens den om dagen ligger over Svalbard. Det sterkeste og mest aktive nordlyset finner man ved midnatt, med andre ord mens ovalen ligger over Nord-Norge. Planetens nordlysbelte stryker langs hele kysten av Nord-Norge fra Helgeland mot Nordkapp. Det betyr at Nord-Norge ligger helt optimalt til for å observere dette fenomenet, her er det mest nordlys i hele verden.

De beste månedene for observasjon av nordlyset skal være oktober, februar og mars. Nordlyset sees best på klare, mørke netter, og dermed får det vist seg fra sin aller beste side i den nordnorske mørketida.

 

LEAVE A RESPONSE