travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

MORD I FISKELANDSBYEN

fjellbackaMordmysterier og skjærgårdsidyll går hånd i hånd i Camilla Läckbergs krim-univers Fjällbacka. 19.juni kaster Läckberg glans over forhåndspremieren til «Tyskerungen», som nå har funnet veien fra litteraturen til kinolerretet.

Krimdronningen har inspirert til «mordturisme» hvor reisende kan gå i Läckbergs fotspor, og oppleve fiksjonens landemerker i den virkelige verden.

Fjällbacka har blitt et populært reisemål, og turister fra både Sverige, Norden og andre deler av verden strømmer nå til den svenske fiskelandsbyen for å oppleve Läckbergs mystiske åsteder iscenesatt i skjærgården. «I Camilla Läckbergs fotspår» er en skreddersydd guidet tur hvor besøkende tas med på en vandring blant kjente og ukjente plasser fra krimdronningens bøker.

Ruten starter i sentrum av Fjällbacka, og svinger blant annet innom hjemmet til hovedpersonene Erika og Patrick. Läckberg benytter seg av både fiktive og ekte personer i sine bøker, slik som Berit i Järnboden – som er av den ekte sorten. I tillegg vet Läckberg å bruke Fjällbackas unike natur for alt den er verdt – ved å plassere mordscener på mektige Kungsklyftan og i Fjällbacka Kyrka, som faktisk inspirerte Läckberg til å skrive Tyskerungen.

Foruten å skildre mystiske mord har Camilla Läckberg også skrevet kokeboken «Smaker fra Fjällbacka» fra sitt hjemsted. Boken har hun skrevet sammen med sin barndomsvenn Christian Hellberg, en anerkjent svensk kokk og tidligere vinner av prisen Årets Kokk i Sverige. Sammen har de reist tilbake til sitt barndoms Fjällbacka og plukket ut sine favorittretter.

På bryggen serveres også mat fra Läckbergs kokebok til sultne gjester. En annen matopplevelse er også den lokale delikatessen mandelberg, en bakervare som fås best på Setterlinds Bageri og som var Ingrid Bergmans favoritt.

Camilla Läckbergs bøker har bred internasjonal appell og er oversatt til 33 språk. Hennes krimbøker er iscenesatt i hennes egen hjemby Fjällbacka og består av både fiktive og ekte personer. Hun har toppet bestselgerlistene i flere land – inkludert Norge. Hennes litterære debut i 2002 ble markert med «Isprinsessen» og siden har hun gitt ut 11 bøker som har blitt solgt i over 10 millioner utgaver.

«Tyskerungen» handler om krimforfatteren Ericka Falcks oppklaring av en nazispesialists mistenkelige dødsfall og hennes egne mørke familiehemmeligheter. Boken «Tyskerungen» kom ut i 2007 og ble en umiddelbar suksess, både i hjemlandet Sverige og i Norge. Filmen er en del av fem frittstående kapitler i storsatsningen «Fjällbackamorden», som består av ti 90-minutters TV-filmer og to kinofilmer. Handlingen i alle filmene foregår i denne vakre men mordomsuste fiskelandsbyen på vestkysten av Sverige.

LEAVE A RESPONSE