travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

KULTUR-HOVEDSTEDER 2013

Marseille og Košice kan stolt smykke seg med tittelen som årets kulturhovedsteder i Europa i 2013. Hotels.com har tipsene for hva du ikke kan gå glipp av ved et besøk og hvor du burde bo.

Dni mesta Košice 2009Siden 1985 har EU hvert år utnevnt inntil to kulturhovedsteder med formålet å bringe Europas innbyggere nærmere hverandre. Samtidig får byene vist frem sitt rike kulturliv. I 2013 er det Marseille i Frankrike og Košice i Slovakia som får æren av å vise seg frem fra sin beste side.

Marseille

Marseille er Frankrikes eldste by og er rik på kulturliv og severdigheter. Besøk torget Cours d’Estienne d’Orves, inspirert av Piazza Navona i Roma. Rundt torget er det mange restauranter, barer og kafeer. På øya Chateu d’If to kilometer fra Vieux Port er det et slott med samme navn. Slottet er fra 1500-tallet og ble inspirasjon for det fiktive fengselet i Alexandre Dumas’ roman Greven av Monte Cristo.

Åpningsseremonien for året som kulturhovedstad går av stabelen 12. og 13. januar, hvor du blant annet vil få se jagerfly fra Frankrikes luftforsvar fly i spekakulære formasjoner over byen. I løpet av året vil flere kunstutstillinger finne sted, og i juni åpner  et nytt museum for bosettelser i Europa og ved Middelhavet tegnet av arkitekten Rudy Ricciotti. 

For å komme deg til Marseille kan du fly til Paris og ta TGV-toget, som tar ca. 3 timer. En norsk lavprisaktør flyr direkte til Marseille f.o.m. 29. juni 2013. Ellers er det mulig å komme seg til Marseille både med båt og bil, men særlig biltrafikken rundt byen kan til tider være ille.

Košice

I den østlige delen Slovakia ligger byen Košice, en historisk skattekiste med aner helt tilbake til 1230-tallet. Langs hovedgaten Hlvaná ulica finner du gamle bygninger, museer, gallerier og teatre. Statsteateret i Košice ble grunnlagt i 1945 og består av tre ensembler – drama, opera og ballett. Torget Hlavné námestie ligger sentralt og sies å være den vakreste plassen i Slovakia. Like ved torget ligger St. Elizabeth (Dom svätej Alzbety), som er Slovakias største gotiske katedral og inneholder en av Europas største samlinger av gotiske panelmalerier.

Den 19. og 20. januar åpnes året som kulturhovedstad med en konsert hvor blant annet britiske Jamiroquai vil opptre. 15. mai feires europeisk litteratur i Košice, og tre dager senere vil byens gallerier og museer vise seg fra sin beste når Košice Night of Museums and Galleries går av stabelen 18. mai. Den 30. juni feires folkedansen i byen under Cassovia folk fest, hvor du både får muligheten til å se imponerende danseopptredener og lære folkedans selv.
Det er ingen direkte flygninger til Kosice fra Norge, men det er mulig å fly via både Wien og Praha.

LEAVE A RESPONSE