travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

KONGENS NEI OG HURRICANE

Søndag 4. september blir det storfint besøk på Kjeller. Fra England kommer de historiske jagerflyene Hurricane, Spitfire og Mustang. Disse vil fly oppvisning med Norseman og Harvard. I tillegg vil det bli rundflygninger med Kjellers egne veteranfly som Tiger Moth og Fairchild Cornell. Bak arrangementet står Stiftelsen Kjeller flyhistoriske kulturpark på initiativ fra Norwegian Spitfire Foundation.

Kongens Nei
I september blir det også premiere på den norske storfilmen Kongens Nei. Kongens Nei handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.

Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.

Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet. Felttoget i Norge varte i 2 måneder frem til 7.juni hvor Konge og Regjering flyktet til England for å fortsette kampen der. Det ble starten på gjenoppbygging av et slagkraftig luftforsvar i utlendighet med treningsleiren Little Norway i Canada og etterhvert 5 norske flyskvadroner i England.

Det norske felttoget står i en særstilling i europeisk sammenheng. Mens de fleste land i Europa bukket under for den tyske blitz-krigen i løpet av et par døgn, tok det to måneder før tyskerne kunne erklære Norge for erobret. En kort periode så det også ut til at kriglykken skulle snu da norske og allierte styrker gjenerobret Narvik 28.mai. Hurricane, Spitfire og Mustang representerer flytyper som ble brukt under hele krigsperioden og bidro til at Norge igjen ble et fritt land i 1945.

Battle of Narvik
Jagerflyet Hurricane spilte en viktig rolle i kampene om Nord-Norge våren 1940 og ga luftstøtte til gjenerobringen av Narvik. På det meste var det 16 Hurricane stasjonert på Bardufoss som ble base for norske og engelske fly som deltok i kampene. Ved etablering av den norske jagerfly-skvadronen 331 i England i 1941 ble skvadronen først oppsatt med Hurricane, men etter kort tid ble flytypen byttet ut med Spitfire.

Arrangementet starter kl. 11.00. Kl.12.00 blir det foredrag i KFF-hangaren av bl.a. Steinar Næs om Hurricane sin betydning under krigen. Steinar Næs vil også være speaker under flyoppvisningen.

LEAVE A RESPONSE