travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

KOLONNE-KJØRING I VENTE?

[embedwidth src=»http://professional.player.qbrick.com/player.aspx?mid=507D2227″]

Trafikken på høyfjellsovergangene er stor i vinterferien. Men mange bilister vet ikke helt hva de gir seg ut på når de skal kjøre i kolonne. Her er rådene fra Statens vegvesen.

Været på fjellet kan skifte raskt. Sola kan skinne når man reiser hjemmefra, men når man kommer opp på fjellet, kan man ikke se veien for bare snøfokk.

– Jeg har opplevd bilister som møter opp i t-skjorte og tresko. Det er for dårlig, sier brøytebilsjåfør Gunnar Sollid, som leder kolonner over Haukelifjell.

Lang ventetid

Statens vegvesen vurderer fortløpende om fjellovergangene skal stenges eller om det skal innføres kolonnekjøring.

Vegvesenet har satt et maksimumstall for antall biler i hver kolonne for å sikre forsvarlig evakuering dersom noen kjører seg fast.

– Skal man være med i en kolonne, er det viktig å ta forholdsregler. Gode dekk er et krav, og det er helt nødvendig å ha rikelig med drivstoff på tanken, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Statens vegvesen.

Bilistene må være forberedt på lang ventetid før de kommer med i en kolonne.

– I spesielle tilfeller kan det bli opptil et døgn å vente. Det er lenge å sitte i en bil, særlig hvis man har med seg små barn eller syke personer. Husk å ta med mat, drikke og vinterklær til alle i bilen, sier hun.

Utsatte veier

Før man reiser er det lurt å sjekke værmeldingen og eventuelt vurdere andre ruter. På Vegvesen.no finnes oppdatert informasjon om hvilke veier som er stengt og hvilke som har kolonnekjøring.

Noen strekninger er mer utsatt enn andre.

– I Sør-Norge er det størst fare for kolonnekjøring på Haukelifjell, Hardangervidda og Hemsedal. I nord berøres mange trafikkanter av kolonnekjøringene på E6, altså Saltfjellet, Sennalandet og Kvænangsfjellet. Hyppigst kolonnekjøring i nord skjer på fylkesveien mellom Bekkjarfjord og Hopseidet, sier Trude Lindstad.

DETTE SKAL DU HUSKE PÅ

Før kolonnekjøringen:

  • Pass på at bilen har gode vinterdekk
  • Fyll på rikelig med drivstoff
  • Ha lykt, slepetau og spade lett tilgjengelig i bilen
  • Ta med mat og varm drikke
  • Husk godt med klær og vintersko til alle i bilen

Under kolonnekjøringen:

  • Skru på nødblink og tåkelys
  • Bruk lufteanlegget til å kjøle kupeen. Det hindrer ising på frontruten
  • Hold jevn fart, følg kolonnen og hold blikkontakt med bilen foran deg
  • Ikke forlat bilen ved stopp. Bli sittende og vent på hjelp

Lurer du på om det er kolonnekjøring? Sjekk trafikkinformasjonen hos Statens vegvesen:www.vegvesen.no/Trafikkinformasjon/Reiseinformasjon/Trafikkmeldinger

LEAVE A RESPONSE