travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

HVALSAFARI I KARIBIEN

samanaI starten av hvert år, samles tusenvis av de største marine pattedyrene for å parre seg i Samana-bukten på den nordøstlige kysten av Dominikanske Republikk, og hvalene tiltrekker seg turister fra hele verden. Mer enn 50.000 besøkende tar den 30 minutter lange båtturen for å få et førstehånds inntrykk av de fantastiske knølhvalene, som vanligvis befinner seg i områdene med varmt vann fra begynnelsen av januar til slutten av mars.
Det er også mulig å se hvalene fra en ny observasjonsplattform nær byen Samana. Sesongen for hvalsafari skaper en enorm entusiasme blant både lokalbefolkningen og internasjonale besøkende.
Samana-bukten er kjent som «hjemstedet for knølhvaler» i Karibien. Disse enorme marine pattedyrene legger ut på turen til områdene med varmt vann på den nordlige kysten av Dominikanske Republikk for sitt årlige parringsrituale.
I 1986 anerkjente Dominikanske Republikk den vitale betydningen av Silver Bank for knølhvalene, og det ble etablert et Silver Bank Reservat. Ti år senere ble reservatet utvidet og omdøpt til Reservatet for Marine Pattedyr eller «the Sanctuary for the Marine Mammals of the Dominican Republic”.
De strenge retningslinjene for reservatet begrenser antall besøkende til Silver Bank til ikke mer enn 54 pr. uke, tilsvarende ca. 500 for hele sesongen. Det lave antallet bidrar til å beskytte hvalene mot forstyrrende kontakt og eliminerer store ansamlinger av mennesker.

Vakre strender i bukta
Samaná-bukta er ikke det eneste stedet i Karibien hvor de besøkende kan observere knølhvaler. Også fra Puerta Plata er det utflukter til Silver Bank.
Miljøverndepartementet innkrever en avgift fra alle de som ønsker å observere disse pattedyrene. Departementet er generelt sett ansvarlige for hvalenes ve og vel under oppholdet langs kysten av Dominikanske Republikk. En obligatorisk «code of conduct» gir retningslinjer og regulerer driften av båtene som tar med besøkende for å observere hvalene.
Punta Balandra, på veien fra Samaná City til Las Galeras, er et utsiktspunkt der man kan observere hvalene uten å være avhengig av båt. Dersom du ikke får sjansen til å dra på hvalsafari, har det ganske lille museet Mueso de las Ballenas interessant informasjon om hvalene som passerer nær Samana.
To timers kjøring nordover fra hovedstaden i Dominikanske Republikk, Santo Domingo, finner du provinshovedstaden Samana med en kosmopolitisk atmosfære og et skattkammer av naturopplevelser. Vilt, frodig, med grotter, bukter, fossefall, fjell og fryktinngydende utsiktspunkter – her er det mye å utforske. I tillegg til hvalsafari, er Samana også kjent for sine vakre strender og fotturer i naturen.
Samana-regionen er en halvøy med fjellområder, preget av sitt nære slektskap med Atlanterhavet som omkranser området. Dette området er også kjent for sin frodige, tropiske vegetasjon, sine dramatiske fjell og sine uberørte strender, som er fullstendig dekket av tusenvis av kokostrær.
Den Dominikanske Republikk er et land som tar sitt miljøansvar på alvor. Landet kan i dag skryte av 16 nasjonalparker og 67 beskyttede områder innenfor sine grenser. Det er et land med hvite sandstrender, tettbevokste skogområder og høye fjell. Med sin rike flora og fauna, er det et populært reisemål for øke-orienterte besøkende.

LEAVE A RESPONSE