travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

HERSKAPLIG PÅ SELBU!

selbuSelbusjøen Hotell og Gjestegård står på historisk grunn og er verdt et besøk.  Hotellet på Haverneset har 58 rom, 116 sengeplasser, samt flere konferansesaler og grupperom. Norsk Hotellklassifisering har tildelt hotellet 3 stjerner + severdighetssymbol. Med den gode maten som serveres får oppholdet et herskaplig preg.

Allerede fra tidlig på 1850 tallet, handel og næringsvirksomhet på Haverneset.
Det var Fredrik Birch fra Trondheim som på grunn av sin unge alder av 24 år måtte få Kong Carl den førstes godkjennelse i Statsråd til å drive landhandleri i Selbu.

Virksomheten utviklet seg til å omfatte foruten landhandleri bakeri, postkontor, samt delvis produksjon og salg av kvernsteiner. Fredrik Birch utviklet seg også til å bli en dyktig gårdbruker, og som vi kan lese i norgeshistorien var han den første i området som ”importerte” timotei og kunstgjødsel.

Sønnen Paul Birch overtok virksomheten i 1898, og fortsatte driften frem til 1915, da solgte Paul Birch eiendommen til Selbu Tuberkuloseforening som etter en betydelig utbygging etablerte Selbu Tuberkulosesanatorium på eiendommen.

Fra først på 1950-tallet og frem til 1987 ble eiendommen drevet som gamlehjem og helsesenter i regi av Selbu Sanitetsforening, Selbu kommune og Sør-Trøndelag Fylkeskommune. Etter at Selbu kommune bygde nytt helsesenter i sentrum av Selbu ble eiendommen i 1987 ledig.

Toril og Arild Øien fikk en forespørsel fra Selbu kommune om de kunne være interessert å utvikle eiendommen på Haverneset videre i turisme øyemed.

Etter en betydelig ombygging og utbygging åpnet Selbusjøen Hotell og Gjestegård sine dører i 1988. I årene som fulgte har det vært betydelige utbygginger og oppgraderinger.

I dag framstår hotellet som et fullservice hotell med 58 rom, 116 sengeplasser, samt flere konferansesaler og grupperom.

Selbusjøen Hotell og Gjestegård jobber mye med lokal og kortreist mat og en av hotellets spesialiteter, Fjellfisk, «finner» de i Selbusjøen, rett utenfor hotelltrappa.

En tradisjon som er like gammel som hotellet, er Gjestegårdslunsjen.

Hver søndag, hele året dukes det opp med de lekreste retter. En annen tradisjon på hotellet er den årlige lutefisk aftenen som avholdes i midten av november. Mange av gjestene sier, det blir liksom ikke jul om man ikke har vært på lutefisklaget på Selbusjøen Hotell og Gjestegård.

Selbusjøen Hotell og Gjestegård er stolte medlemmer av De Historiske Hotell og Spisesteder. Dette er ikke en hotellkjede, men en unik medlemsorganisasjon, bestående av mange av Norges mest sjarmerende hoteller og spisesteder. For å få tildelt kvalitetsmerket De Historiske kreves et bevisst forhold til vertskapsrollen, der historiefortelling danner rammen for opplevelsen.

 

LEAVE A RESPONSE