travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

GRUNNLØS FRYKT FOR SJØSYKE

Mange kvier seg for å reise med ferger og cruiseskip fordi de tror de blir sjøsyke, viser undersøkelse. I dag er slik frykt ubegrunnet, mener erfaren kaptein.

– Historier folk forteller fra turer for lenge siden henger fortsatt igjen, og holder gamle holdninger til sjøsyke ved like, mener kaptein Erling Hansen på Color Magic. Han har seilt på Skagerrak i 30 år og forteller at langt færre blir sjøsyke nå enn tidligere.
Likevel frykter hver femte nordmann som ikke reiser med skipene å bli sjøsyke, viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Color Line.

– Skipene er blitt større, har gode stabilisatorer og oppfører seg rolig i kraftig sjø. Været har heller ikke blitt verre de siste 50 årene. Derfor er det mye mer behagelig å krysse Skagerrak nå enn det var i uvær tidligere, sier Hansen.

Aldri innstilt

Color Fantasy og Color Magic, som seiler mellom Oslo og Kiel, er ti ganger større enn den første Prinsesse Ragnhild som seilte linjen på 1970-tallet, og dobbelt så stor som den siste Kronprins Harald, som ble erstattet av Color Magic i 2007.

– Tidligere kunne det oppstå forsinkelser på linjen til Kiel på flere timer. Men etter at vi fikk skipene Color Magic og Color Fantasy har vi sjelden hatt større forsinkelser enn 10-15 minutter, og disse båtene har aldri vært innstilt.

Det må nesten blåse liten storm før man merker bevegelse i skipet. Kaptein Erling Hansen har vært ute for orkan med Color Fantasy, i 2005.

– Da opplevde vi at en del passasjerer var engstelige og ikke ville være med på krysningen over Skagerrak fra Kiel. Jeg la et eple på broen, og det rørte seg ikke under overfarten, forteller han.

Ikke høyere bølger

Siden 1960 har det ikke skjedd særlige endringer når det gjelder bølger i norske farvann, viser beregninger fra Meteorologisk institutt.

Instituttet regner heller ikke med at det blir større bølger i Skagerrak de neste tiårene, til tross for usikkerhet rundt klimaendringene.

– Mange tror nok at det er mer uvær nå enn før, men det stemmer ikke. Med så store skip og langt bedre stabilisatorer om bord, er opplevelsen av å være til sjøs i uvær en helt annen nå enn for 20-30 år siden, sier kaptein Erling Hansen på Color Magic.

Color Magic og Color Fantasy er begge på 75 000 bruttotonn, over det dobbelte av de andre passasjerskipene som krysser Skagerrak fra Oslo.

Oslo (NW):

LEAVE A RESPONSE