travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

GENIALT FRA KJELLER

Asken fra Eyjafjallajökull-vulkanen på Island i 2010 er anslått til å ha kostet Europa 50 milliarder kroner. Hvis storesøsteren Katla eksploderer, kan flyselskapene være langt bedre forberedt. Sommeren 2012 blir en ny norsk oppfinnelse tatt i bruk av verdens 4. største flyselskap.

Neste år blir kameraet AVOID installert på 20 nye Airbus A320-fly som skal leveres til det britiske flylselskapet Easyjet.

Forsker Fred Prata fra NILU (Norsk Institutt for Luftforskning) viste tirsdag for første gang fram askekameraet sitt ved vulkanen Etna på Sicilia

Etter ti dager med vellykkede sluttester i fly rundt vulkanene Etna og Stromboli, var Fred Prata klar for å vise europeiske medier det nye kameraet. Utstyret kan om få år komme innebygd i alle nye passasjerfly.

Kameraet kan se aske 100 kilometer foran flyet. Det gir piloter på store passasjerfly 5-10 minutter å styre utenom askeskyen. Kameraet virker like godt natt som dag.

– Ideen til kameraet fikk jeg for 22 år siden, forteller seniorforsker Fred Prata. Etter at den opprinnelig australske forskeren hadde møtt liten interesse i hjemlandet, tok han for fem år siden med seg ideen til NILU på Kjeller utenfor Oslo.

– I Norge traff jeg et avansert forskningsmiljø som har gitt meg fantastisk god hjelp til å utvikle denne ideen, sier Prata. – Storbritannia ligger utsatt til for aske fra Island, og nå har vi i det britiske flyselskapet  funnet en stor kunde som er villig til å ta utstyret i bruk i samarbeid med Airbus.

AVOID skal nå selges av selskapet Nicarnica, som eies av NILU, Norsk Innovasjonskapital og kommersialiseringsaktøren Campus Kjeller. Sistnevnte finansieres av Norges forskningsråd.

– Det norske askekameraet fungerer perfekt for oss, sier teknisk direktør i Easyjet, Ian Davies. –  Det er utrolig hva man kan gjøre med kamerateknologi, og her dukker det altså opp en norsk oppfinnelse med akkurat den løsningen vi trenger. Når Katla eksploderer kan det bli ti ganger verre enn i 2010. Men da skal vi likevel få flyene våre opp i luften, sier Davies.

LEAVE A RESPONSE