travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

FRYKTINNGYTENDE VANDRETUR

6782aa1b-57f2-4216-9ac9-7956c735637bKystruten The Gobbins strekker seg halvannen kilometer langs The Causeway Coastal Route i Nord-Irland. Det en helt spesiell og dramatisk rute som strekker seg mellom Irskesjøen og høye kystklipper – og den er bare for voksne. Stien er hugget inn i de svarte basaltklippene og er en ingeniørvitenskapelig triumf som er spådd å bli et av turisthøydepunktene på den irske øya.

Restaurert ved hjelp av gamle postkort
Den nervepirrende kyststien The Gobbins er nå gjenåpnet etter fire års møysommelig restaurering. Ved hjelp av gamle fotografier og postkort fra tidlig 20-tall har ingeniører klart å restaurere den historiske turistattraksjonen. Deler av den originale strukturen kan ennå ses.

Da The Gobbins først åpnet for publikum i 1902 var den mer populær enn Nord-Irlands største turistattraksjon, The Giant’s Causeway. Den forfalt i tiden fram mot andre verdenskrig fordi det ikke fantes midler til vedlikehold, og ble stengt etter 34 år. Etter at den stengte gikk den i glemmeboken – helt til nå.

Ingeniørmessig genistrek
The Gobbins ble kalt et ‘teknisk vidunder’ da den åpnet i 1902. Den originale turstien ble skapt av den irske jernbaneingeniøren Berkeley Deane Wise, og bygningsarbeideren Paul Montgomery, som har vært med på å restaurere den, sier han har stor respekt for de som bygde den originale stien. At man kunne få til noe slikt med datidens teknologi er imponerende. Structure Magazinehar kalt den «en fryktinngytende klippevandretur for turister». Femten unike broer, en 22 meter lang tunnel som går under havnivå noen steder, snirklende trappetrinn og framkomstveier hugget inn i klippeveggen – til sammen blir det en spennende opplevelse som tar oss tettere på naturen enn vi er vant til.

Ingeniørkunstene gjenspeiles også i emblemet for The Gobbins – symbolet som forestiller The Tubular Bridge veier over 5,4 tonn, og det ble heist på plass med kran i oktober 2014.

Nærkontakt med naturen
Den dramatiske kyststienklamrer seg til klippeveggen kun få meter over havnivå, med klipper tårnende over gangstien – når du går her befinner du deg bokstavelig talt mellom himmel og hav. Klippene er hekkeområder for sjøfugl som lundefugl, lomvi og krykkje, og i havet under finnes det blant annet hvaler og delfiner. Dette, kombinert med en overflod av marint dyreliv, gjør The Gobbins til et slags naturlig akvarium.

Som besøkende hører og føler du vinden når den beveger havet som bruser og slår mot klippene under føttene dine. Nærheten til Skottland blir tydelig når du kikker over Irskesjøen mot øst, og dette området har en sann overflod av fascinerende folklore og eldgamle legender. Liker du Game of Thrones lar du deg garantert fascinere av dette landskapet. Du kan også besøke The Gobbins med båt og få en panoramautsikt over selve ruten.

Ikke langt fra Belfast
The Gobbins befinner seg på The Causeway Coastal Route, mindre enn en time fra Belfast. Den nervepirrende, men eventyrlig vakre kyststien er et flott utganspunkt for en roadtrip langs Nord-Irlands nydelige kyststrekning. Når du først er der bør du også få med deg taubroen The Carrick-A-Rede og The Giant’s Causeway, som står på UNESCOS verdensarvliste.

The Gobbins-ruten er kun for voksne, og det er en fordel å være i relativt god form for å nå området – men har du med deg barn er det lagt til rette for at de kan oppholde seg på besøkssenteret mens de voksne utforsker.

LEAVE A RESPONSE