travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

FRAM I GRØNT

5eb5ff36-ff68-4b21-9f0a-00d430a0c845Den 17. mars er det St. Patrick’s Day, som er irenes nasjonaldag. Over hele verden lyses berømte landemerker opp i grønt som en del av feiringen, og for andre gang deltar også Norge – i fjor var det Holmenkollen, i år er det polarskipet Fram som blir grønt.
For St. Patrick’s Day feires ikke bare i Irland; det er en av verdens mest populære feiringer, og i svært mange land feires det med parader, irsk folkemusikk og fargen grønn.

Her i Norge blir det også feiring; i Oslo blir det en St. Patricks’ Day-parade lørdag 14. mars i regi av The Norwegian Irish Society. Den starter på Jernbanetorget kl. 12.00, og alle kan delta – det eneste kravet er at du har på deg noe grønt! Vil du i delta i paraden bør du møte opp på Jernbanetorget en halvtime før.

Polarskipet Fram blir grønt
Som et ledd i den globale feiringen av den irske nasjonaldagen startet Tourism Ireland for noen år siden et globalt prosjekt for å gjøre kjente steder og monumenter grønne på St. Patrick’s Day. Ca. 50 landemerker verden over blir grønne i år – f.eks. vil Colosseum i Roma, Niagarafossen i Canada, Det skjeve tårn i Pisa, prinsepalasset i Monaco, London Eye og Burj al Arab i Dubai lyses opp i grønt.

Her hjemme blir det i år polarskipet Fram på Frammuseet som får æren av å være med på årets «greening».

– Norge har en sentral plass innenfor polarforskning, og polarskipet Fram spiller her en sentral rolle. Jeg er glad for at vi med samarbeid og støtte fra Frammuseet i år kan bidra til å sette fokus på denne delen av norsk historie på lik linje med andre symbolske steder og kjente landemerker rundt om i verden som vil bli farget grønne på St. Patricks Day, sier Irlands ambassadør i Norge, Angela O’Farrell.

– For å markere Irlands egen polarhistorie på St. Patricks Day, vil også teaterstykket Tom Crean: Antarctic Explorer bli oppført i Oslo. Stykket handler om iren Tom Creans deltakelse i noen av de berømte antarktiske polarekspedisjonene.

Hvorfor grønt?
Irland kalles også for Den grønne øya eller Smaragdøya, hovedsakelig på grunn av det frodige, grønne landskapet som strekker seg fra kyst til kyst.

Irlands nasjonalfarge var faktisk opprinnelig blått, men siden det nittende århundre har det vært grønt som forbindes tettest med Irland. Dikterne tydde ofte til fargen grønn for å illustrere Irland og alt som var irsk – uttrykket Smaragdøya stammer fra poeten William Drennans dikt «When Erin first rose».

LEAVE A RESPONSE