travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

FLYDAGEN 2011

På bildet, de Havilland DH.100 Vampire, den første jetjageren i Luftforsvaret.

Søndag 29.mai. er det flydag på Kjeller. Medlemmene i flyklubbene på Kjeller viser fram sine fly på bakken og i luften, i tillegg er det invitert spesielle fly utenfra. Sentralt står også veteranflyene til Kjeller Flyhistoriske Forening(KFF). Ta en tur og se selv.Det er gratis adgang og noen av de største bedriftene i området låner bort parkeringsplassen sin. I 2010 var besøkstallet nærmere 18.000.

Norge har et lite flymiljø, men vi har gode tradisjoner. 7 år etter at brødrene Wright den 14. desember 1903 fløy første gang med et motorisert fly, fløy baron Cederstrøm over Ekebergsletta i Oslo. Drøyt et år senere fløy premierløytnant Dons flyet ”Start” fra Horten via Moss til Øra i Fredrikstad. Samme år kom det første flyet til Kjeller, en Farman Longhorn med døpenavnet ”Njål”, og første flyging fra Kjeller det var den 21. september 1912. År 2012 er det altså 100-års jubileum for Kjeller flyplass som er Norges og en av verdens eldste flyplasser i kontinuerlig operativ drift.

Det er mer enn 20 fly på Kjeller som er 50 år eller eldre og som fortsatt flyr. Det har vært flyfabrikk på Kjeller.

Du kan gå på flysamlingen på Gardermoen og se fine gamle fly utstilt, men det er bare på Kjeller du kan se dem i luften i sitt rette element. Ta en tur til Kjeller den siste søndagen i mai.

 

LEAVE A RESPONSE