travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

FLERE TIL SETERS

cFdHByA1vU1seiEpmNAhrh299qnEY2-wF6AaxlMLA4gDen svenske reisenæringen har registrert en økende trend blant norske og internasjonale turister i senere tid – seterturisme. Et økende antall turister ønsker å oppleve genuine matopplevelser i naturlige og fredelige omgivelser – langt fra hverdagens moderniteter. Stadig flere drar til seters og fråtser i våre forfedres tradisjoner.

Småskalaturisme er det nye store i Sverige. Jämtland Herjedalen er regionen med høyest tetthet hva gjelder setre og lokale småskalaprodusenter, der tradisjonstro produksjonsmetoder praktiseres den dag i dag.  Området tiltrekker seg spesielt mange besøkende, både norske og internasjonale, som reiser inn i landskapet for å ta del i arven etter våre forfedre.

Biologisk kulturarv

Tradisjonen med det svenske setersystemet har sine røtter tilbake på 1600- og 1700-tallet da de var betydningsfulle for svensk økonomi. I dag opplever den svenske seterkulturen en oppsving, mye på grunn av den nye interessen for økologisk og kortreist mat. Om lag 25 setre i Jämtland Härjedalen driver i dag tradisjonelt, det vil si med fritt skogsbeite, melkedyrshold, ysting av ost, kjerning av smør og tilvirkning av produkter som kjesmus (en form for ostekake som spises med smør, poteter og flatbrød), cottage cheese, myse med mere.

”Jämtland Härjedalen er en av de fremste matregionene i Sverige. Vi oppnår stadig større internasjonal anerkjennelse, vår region gjestes i større grad av matskribenter og vi får muligheten til å vise frem vårt mathåndverk til alt fra innbitte foodies til matglade turister”, sier Mårten Wikner, prosjektleder for Gastronomy Jämtland Härjedalen.

Genuint mathåndverk

Geografisk beliggenhet langs den 63. breddegraden gjør at råvarene vokser langsomt og gir maten en unik smak, ifølge representanter for regionen. Innslaget av golfstrømmen med varme, vestlige vinder og den kalkrike berggrunnen tilskrives også en stor betydning. Östersund og Jämtland har blitt utnevnt til gastronomisk region i FN-organet UNESCOs nettverk Creative Cities Network*, en bekreftelse på deres høye standard innen gastronomi og mathåndverk.

LEAVE A RESPONSE