travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

FLOTT 99 ÅRS MARKERING

Kjeller flyplass fyller 100 år i 2012, og dagen er 21.september. Lokalt er 21.september nylig døpt til Kjellerdagen og markeres ved oppstilling av alle fly som bruker Kjeller flyplass idag. Ikke minst spennende er innslaget av veteranfly fra forsvaret som er bygget på Kjeller. I går ble 99 års-dagen igjen feiret med et femtitalls fly og mange fremmøtte.

På bildet ses foran en Fairchild Cornell som ble brukt i Little Norway som treningsfly, og bak en Tiger Moth bygget på Kjeller. Også dette et treningsfly.

Den første flyturen fra Kjeller fant sted lørdag 21. september 1912. Rittmester Thaulow var først i luften. Han startet i femtiden, og etter 12 minutters flygning «landet han like flott og elegant som han steg opp». Været var strålende og luften ganske stille. Løytnant Sejersted tok så en tur på 10 minutter, og han overlot igjen maskinen til Thaulow som tok en tur med en passasjer – sersjant Johannes Nielsen, forsvarets første flymekaniker. Det ble fløyet fem turer den første dagen.

Kjeller er en av verdens eldste operative flyplasser, etablert bare 9 år etter Wright Brødrenes første flygning 1903. Roald Amundsen var første flyelev på Kjeller. 1914 tok han sitt sertifikat og ble dermed den første sivile med internationalt flyvercertifikat i Norge. Les mer om Kjellers historie på flyfabrikken.no .

FOTO: TRULS KALLAND/KJELLER 2012

 

LEAVE A RESPONSE