travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

FERGEMATEN OPPGRADERES

Sultne passasjerer får snart et helt nytt mattilbud ombord på fergerutene i store deler av landet. Men den superpopulære svela beholdes.

– Det stemmer at vi ønsker å oppgradere mattilbudet på fergene. Trolig blir det lansering i løpet av høsten. Planleggingen pågår for fullt, sier Gunn Aase Moldestad, markedssjef i Fjord1.

Selskapet er størst i Norge innen fergedrift og betjener om lag 35 strekninger, hovedsaklig i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Svært mange av passasjerene unner seg en godbit under overfarten. Folkefavoritten er kaffe og svele.

– Svela er blitt et varemerke for oss, så den kommer vi ikke til å røre. I løpet av et år spiser passasjerene våre 700 000 sveler, sier Moldestad.

I utviklingsarbeidet har Fjord1 samarbeidet både med kundene og egne ansatte ombord. Nå slipper snart den nye leverandøren Nortura til på menyene med merkevarer fra Gilde og Prior, for å gjøre mattilbudet nytt og spennende.

Gjennom et prøveprosjekt får passasjerer med fergene MF Fanafjord i Hordaland og MF Fannefjord i Møre og Romsdal prøvesmake det nye Ferdamat-konseptet allerede i sommer.

Rask servering

– Den sunne trenden med lite fett og mye grønt vil nok sette spor også for fergematen. Samtidig vet vi at de reisende setter pris på lettvint varm mat som pølser, burgere, lapskaus og fleskepannekaker, så det hører også med, sier Jørn-Gunnar Jacobsen, salgsdirektør i Nortura Storkjøkken.

Utfordringen er å sette sammen en meny som treffer både pendlere, yrkessjåfører, barnefamilier, turister og alle andre reisende. Tidsfaktoren er også svært viktig, særlig på de korte sambandene.

– Maten må kunne ekspederes ut i en fei, men holde høy kvalitet. Samtidig setter mulighetene for oppvarming noen begrensninger på hva som er mulig å tilby av varm mat. I tillegg skal vi ivareta behovet for fortsatt lokal forankring. Ikke minst er det viktig å holde enkelte vestlandske tradisjoner i hevd i kjerneområdene til Fjord1, sier Jacobsen.

Fergepassasjerene i Hordaland og Rogaland er for eksempel glade i raspeball. På torsdager serveres retten med saltkjøtt, og da er etterspørselen særlig stor.

Høysesong

– Vareutvalget er ellers avhengig av reisetid og størrelse på fergen. Overfartstiden varierer mellom 10 og 40 minutter, sier Gunn Aase Moldestad i Fjord1.

Nest etter svela er det ulike varianter av pølse i brød som er mest etterspurt ombord. På de neste plassene følger påsmurte baguetter og horn med ost og skinke.

Det nye fergemattilbudet skal etter planen være på plass i løpet av september eller oktober.

For tiden er det høysesong for fergetrafikken.

– Juni, juli og august er toppmånedene. I juli ifjor var passasjertallet 1,3 millioner. I løpet av et år reiser nesten 20 millioner passasjerer med fergene våre. Da er det en selvfølge at det skal finnes et godt mattilbud ombord, sier Moldestad.


LEAVE A RESPONSE