travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Nyheter

EXPEDITION AMERICA

Søndag 24. april legger verdens største vikingskip, Draken Harald Hårfagre, ut på tidenes seilas fra Haugesund over Nord-Atlanteren. Underveis kan man følge ferden på sosiale medier.

Ekspedisjonen har fått navnet Expedition America, og skal følge samme ferd som vikingene foretok for over tusen år siden. Ruten går fra Norge til Island, via Grønland, Canada og til slutt USA.

– Målet vårt er å utforske verden og omfavne vikingånden, se utover horisonten og søke eventyr, og å inspirere folk til å ta utfordringer, sier Sigurd Aase, eier av skipet og mannen bak prosjektet.

Draken Harald Hårfagre er en gjenskaping av hva vikingene kalte et storskip, bygget basert på kunnskap fra arkeologiske funn fra vikingskip, ved hjelp av gamle båtbyggertradisjoner og legender om vikingskip fra de norrøne sagaene. Draken er det største vikingskipet som seiler i moderne tid.

Skal promotere Norge
Skipet forventes å nå det nordamerikanske kontinentet i juni, og seilaset fortsetter gjennom The Great Lakes mellom Canada og USA. I Chicago skal Draken Harald Hårfagre delta i Tall Ships Race, der det forventes minst en million besøkende.

– Amerikanere er veldig opptatt av historie og kultur i tilknytning til naturopplevelser, noe som denne ferden absolutt vil fokusere på. Det å få besøk av et ekte vikingskip er stor stas for både kanadiere og amerikanere, sier Hege Barnes, leder ved Innovasjon Norges kontor i New York.

Når skipet når New York i midten av september, står det et team fra Visit Norway klare til å ta dem imot med presse og utvalgte amerikanske turoperatører.

– Turismen fra spesielt USA er i stor framgang for tiden, og dette vil gi oss enorme muligheter til å promotere Norge som reisemål på hele kontinentet. Pressedekningen vil ganske sikkert også nå ut internasjonalt, og skape stor fokus på Norge som destinasjon, sier Hege Barnes.

Sterkt mannskap
Selv om Draken Harald Hårfagre er et solid skip, kan ingen kan forutsi værforholdene underveis, og mannskapet vil få en real utfordring ifølge kaptein Björn Ahlander:

– Det er vanskelig å si hvilken del av seilaset som vil bli det tøffeste, men et område som bør respekteres mer enn noe annet, er vannet rundt Cape Farewell ved kysten av Grønland. Dette er kjent for å være blant de farligste farvann verden, med mye vind og is.

Det er 32 dristige menn og kvinner i mannskapet på Draken Harald Hårfagre. De kommer fra Norge, Sverige, USA, Canada, Estland, Russland, Spania, Frankrike og Storbritannia. Mannskapet er nøye utvalgt blant 4000 frivillige søkere. I tillegg vil det være et filmteam om bord for å dokumentere reisen.

– Det er en utfordring å temme dragen, derfor er et pålitelig sjømannskap ekstremt viktig for ekspedisjonen. Arbeidet om bord er tungt, vått og kald, og krever stor fysisk og mental styrke. Det blir ikke noe privatliv for mannskapet, og de blir utsatt for regn og kaldt vær med bare noen korte pauser til å sove, sier kaptein Björn Ahlander.

Dragehode-seremoni på lørdag
The Expedition America starter i Haugesund med en dragehodeseremoni på Vikinggården Avaldsnes, lørdag 23. april kl 16. Dragehodet ble tradisjonelt montert rett før avreise på lengre turer, og har som formål å beskytte skip og mannskapet fra sjøuhyrer, dårlig vær, onde skapninger og uforutsette tokt. Under seremonien blir skipets mytologiske hode avdekket, og det ønskes god vind i seilene på den historiske ferden.

LEAVE A RESPONSE