travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

DRØMMEN OM STJERNENE

Den 14. mars lanseres årets utgave av Guide Michelin Main Cities of Europe 2013. Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende!

statholder– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden. – Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter.

Drømmen om stjernene
Det er maten restaurantene serverer som bedømmes ved hjelp av de berømte Michelin-stjernene. Stjernesystemet ble først innført på 1930-tallet, og spenningen rundt hvem som får eller mister stjerner er stor hver gang guiden lanseres.

Tre stjerner i Guide Michelin betyr at restaurant er en reise verd i seg selv, to stjerner betyr at restauranten fortjener at man tar en omvei, mens en stjerne betyr at restauranten er eksepsjonelt god i sin kategori.

– Stjernene lyser selvsagt sterkest i guiden men vi skal ikke glemme at også service, miljø og andre inntrykk belønnes ved hjelp av korslagte bestikk, sier Lotta Wrangle. I tillegg omtaler guiden et utvalg av hoteller og restauranter i forskjellige prisklasser. Visse restauranter belønnes med karakteren ”Bib Gourmand”, som fortellere at restauranten serverer god mat til en rimelig pris.

Den første Guide Michelin ble delt ut gratis til alle som kjøpte en bil i Frankrike, det vil si rundt 3000 stykker hvorav 95 prosent befant seg i Paris. I begynnelsen inneholdt guiden også annen «matnyttig» informasjon om hvor man kunne fylle bensin – ikke like selvsagt den gang som nå, skifte dekk og lyspærer, og hvor en kunne ta en matbit eller overnatte. I dag har Guide Michelin blitt en ledende oversikt over hoteller og restauranter over hele verden.

LEAVE A RESPONSE