travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

EN SMAK AV TELEMARK

IKA-takeoff_drammensfjorden.jpg (2)Fonnafly tilbyr et kulinarisk døgn på Dalen Hotel – ”En Smak av Telemark”.

Gjestene ankommer standsmessig Dalen med sjøfly og overnatter i de luxe rom med balkong og utsikt mot hagen og Bandak på eventyrhotellet Dalen Hotel.

Ganen fristes allerede på rommet med både Champagne og amuse geule. Deretter servers en 2 retters lunsj og på ettermiddagen nytes Afternoon tea med hjemmelagede kaker foran peisen, i en av hotellets salonger eller på terrassen. Aperitiff serveres ved restaurantens vinlager hvor kveldens 6 rettes meny, inklusiv and fra Holte Gård i Drangedal presenteres sammen med nøye utvalgte viner. Kaffe og digestive serveres foran peisen til musikk fremført av hotellets konsertpianist.

Neste morgen serveres en stor, frisk og herlig frokostbuffet og nyt gjerne en god kopp kaffe på verandaen innen avreise.

Dalen Hotel

På grunn av Telemarkskanalen ble Dalen et sentrum, dette var den korteste veien mellom Christiania (Oslo) og Bergen. Turismen var stor så tidlig som i 1892 da Telemarkskanalen åpnet. Norge var et eksotisk og spennende reisemål og Dalen manglet et «luxushotell» for de rike og prominente og med inspirasjon fra våre stavkirker og element fra vikingtidens ornamentikk ble Dalen Hotel oppført i 1894. Hans Larsen, en velstående forretningsman fra Skien tok initiativet sammen med grosserer Lars Rød, også fra Skien, og kjøpman Anton Hansen fra Porsgrunn. Med som arkitekt var Haldor Larsen Børve fra Ullensvang, utdannet i Tyskland og såkalt hannoveraner der sveitserstilen stod høyt i kurs.

Kongelige og prominente gjester
Fra første stund var hotellet et mektig anlegg, bygd i europeisk trearkitektur som var ført over i den norske dragestilen, og glanstiden tok til.

«Et slott» som var omgitt av drager og spir, av mystikk og storhet. Hit kom såvel kongelige som lokale gjester. Hit kom det engelske aristokratiet. Hit kom Kong Oscar II av Norge og Sverige, kongen av Siam, keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold av Belgia. Hit kom kong Haakon VII og dronning Maud med kronprins Olav. Hit kom prominente gjester frå heile Europa. De stelte til ball og danset vals. I et halvt århundre danset de seg gjennom gleder og sorger, gjennom krig og fred.

8403648fe5117036a943becad9bc7f60Andre verdenskrig
Glanstiden tok slutt med andre verdenskrig. Den tyske okkupasjons-makten overtok hotellet og andre gjester forsvant sammen med mesteparten av det originale interiøret. Vedlikehold var ikke gjort og etter krigen så det dystert ut for det en gang så ærverdige hotellet. Mange eiere og mange former for drift ble prøvd. Til slutt ble det stengt og stod for vær og vind og som lekeplass for barn. Det ble antydet at det ville bli mer verdig å sette fyr på hotellet enn å la det råtne ned til skam for bygda.

Åge Samuelsen
Predikanten Åge Samuelsen hadde tro på framtiden for Dalen. Han kjøpte hotellet, men han lykkes ikke med å få i stand bygningene. Derimot ga han hotellet uvurderlig oppmerksomhet og PR. Gjennom sin innsats skaffet han – etter sin død – interesse for å investere i bevaring av hotellet.

Restaureringen
Sist på 1980-tallet ble det avgjort å ta et siste forsøk på restaurering. I 1992 åpnet hotellet igjen, totalrenovert og med store visjoner. Restaureringen var så vellykket at hotellet i år 2000 fikk verneorganisasjonen Europa Nostras høyeste pris, sølvmedalje, for bevaring av hotellet som unikt kulturminne.

LEAVE A RESPONSE