travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

«DE TRE MUSKETERER» PÅ BRITANNIA

Britannia Hotel i Trondheim har historisk sus over seg. Det ble åpnet i 1887 og vært storstuen i byen siden, ikke minst takket være restauranten Palmehaven. Hotellet er tildelt 5 stjerner av Norsk Hotellklassifisering.

En kikk inn i hotellets jubileumsbok forteller en spennende historie om knall og fall, krig og okkupasjon. Men så kom freden med kunsterisk blomstring hvor Britannia ble det sentrale møtestedet.

I 1924 overtok ekteparet Stensrud hotellet. Og drev det I mange år fremover. Og i perioden møter vi et rikt persongalleri.

I 1945  ble Georg Løkkeberg teatersjef i Trondheim, og bodde den første tiden på Britannia mens han ventet på at hans kone Rønnaug Alten og sønnen Pål skulle komme flyttende etter.

Hans etterfølger, Alfred Maurstad, var sambygding og fjern slektning av fru Ingeborgs Stensruds far, og ble kanskje familien Stensruds – og Britannias – beste venn. To andre menn bodde også fast på hotellet – redaktør Kåre Fasting i avisa «Nidaros» og oberst, senere general, Birger Motzfeldt, den gang sjef for Luftkommando Trøndelag. Best huskes teatersjefen, redaktøren og obersten som «de tre musketerer» – tre menn av høyst forskjellig karakter og fremtreden, men et sammensveiset «team» når det kom til den lange og grundige samtaler over middagsbordet. Den ble spist ca. kl. 16.00 i Speilsalen.

Til venstre på bildet:Birger Motzfeldt mellom flyveressene Ole Reistad og Tryggve Gran i 1934. Kilde: flyfabrikken.no

Så stillferdige gikk det ikke alltid for seg. Stensruds husvenner – Maurstad og Motzfeldt – kunne også dukke opp ute på Leangen. «Kom de på en lørdag, ble de helgen ut og fant på en masse ablegøyer. Alfred dro ikke noe sted uten fela. Du verden så mye hygge han skapte omkring seg med den», skriver Ingeborg Stensrud.

Maurstad er vel kjent for de fleste, men også Motzfeldt var en sentral skikkelse. Før 2. verdenskrig var Motzfeldt stasjonert på Kjeller flyplass. Like før utbruddet av krigen var han i USA for å kjøpe nye fly til det norske forsvaret. I løpet av kort tid ble det tegnet flere kontrakter på fly og i mai 1940 ble han beordret til Washington som assisterende militærattaché. På overfarten skrev Motzfeldt et PM, der han skisserte hvilke behov som måtte oppfylles for å komme i gang med flygertrening i Canada. Dette PM ble grunnlaget for det som skulle bli Little Norway, hvor det frem til 1945 ble utdannet flere hundre flyvere for deltagelse i krigen på alliert side.

LEAVE A RESPONSE