travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

DA EUROPA KOM TIL AULESTAD

Årets sommerutstilling på Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad handler om det politiske og kunstneriske miljøet rundt familien Bjørnson, fortalt gjennom sommeren 1901. Sentralt står Bjørnsons datter Dagny.

Sommeren 1901 var akkurat slik Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson hadde drømt om at det skulle være på Aulestad: et samlingssted for familie og kunstnervenner.

Alle de fem barna var hjemme, med svigersønner og -døtre, og ikke minst barnebarn.

Internasjonale gjester

Blant dem var den yngste datteren Dagny og hennes ektemann, som også var farens tyske forlegger og redaktør av satiremagasinet Simplicissimus. I følge med dem kom også kunstneren Steinlen som malte flere portretter av Dagny denne sommeren, i tillegg til hans karakteristiske katter som han malte på peisen på Aulestad.

Foreviget middagsselskap

Dessuten var den danske kunstneren Krøyer til stede for å portrettere Bjørnstjerne Bjørnson på oppdrag fra hans danske forlegger Hegel. Som takk for oppholdet foreviget Krøyer et sommerlig selskap på Aulestad med femten feststemte gjester rundt bordet. En internasjonal salong langt mot nord – utenfor allfarvei.

Utstillingen viser flere av kunstverkene som ble malt denne sommeren på Aulestad, i tillegg til en presentasjon av det kunstneriske og politiske miljøet omkring Dagny og hennes forleggermann, satiremagasinet Simplicissimus og selvfølgelig den sveitsisk-franske tegneren og maleren Théophile Alexandre Steinlen, som de inviterte med på Norgesreise sommeren 1901. De planla å besøke Aulestad en to ukers tid, men det ble til nesten fire måneder.

Dagny Bjørnsons gjemmested

I tillegg til utstillingen vises en film som tar utgangspunkt i den selskapelige festen på Krøyers pastell, med spesielt fokus på den yngste datteren Dagny, som vi følger opp til hennes hemmelige gjemmested oppe i tredje etasje. Hennes lille dukkehjemleilighet «Kassa» har aldri tidligere vært vist frem for publikum.

Sommerens nye temaomvisning, Da Europa kom til Aulestad, tar publikum med i den nye utstillingen og det er også mulighet til en eksklusiv omvisning inn i Dagnys værelse.

Åpent hele sommer

Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad er åpent hver dag ut august og helger i september, med utstillinger, omvisninger og aktiviteter for barn.

LEAVE A RESPONSE