travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Opplevelser

CAMPING PÅ HISTORISK GRUNN

PlusCamp Bud er en 4 stjerners campingplass som ligger 40 km fra Molde. Plassen har 10 enkle camping hytter og 10 høystandard hytter. 3 stk høystandard hytter+ og en utleieleilighet med 3 soverom . Det er moderne sanitæranlegg med dusj og wc, vaskeri og felles TV rom. Det er også felles kjøkken med koke og oppvaskmuligheter. For de som vil fiske er det muligheter for å leie båt. Men det hadde nok ikke blitt en campingplass på Bud uten blodslit fra polske og russiske krigsfanger under krigen.

DSC_1010PlusCamp Bud ligger ved Ergan kystfort som idag er et museum og åpent for gjester fra juni til midten av august.

Kystfortet har en unik belliggenhet med en fantastisk utsikt over havet, øyene og landet innenfor. Det første man legger merke til når man kommer hit er de tykke og solide steinkonstruksjonene som finnes overalt. Dette er minner om en mørk og dyster tid i Norges historie, den tyske okkupasjonen. Disse murene er en del av Norges okkupasjonshistorie som for alltid vil være synlig for dem som kommer dit. Innenfor murene finnes et anlegg i fjell som inneholder kommandosentral, feltkjøkken, proviantlager, soldatkvarter, sykestue, vanntank og massevis av ganger og tunneller.

Ergan Kystfort ble bygd av tyskerne under okkupasjonen av Norge i krigsårene 1940-1945 og var en del Atlanterhavsvollen, Hitlers omfattende forsvarsverk som gikk fra spanskekysten til Russland. Fra Ergan kunne tyskerne kontrollere skipstrafikken opp og ned langs Hustadvika, som var en del av hovedleia langs norskekysten. På det meste var det ca 350 tyske soldater i Bud, men antallet varierte.

Tyskerne hadde en egen bygge- og konstruksjonsgruppe til utbyggingen, men benyttet krigsfanger til det tunge, manuelle arbeidet. Det var i alt 150 krigsfanger som deltok i utbyggingen av ”Festung Bud”, som tyskerne kalte fortet. I dag er fortet restaurert og har utstillinger om krigshistoriske begivenheter og gjenstander fra andre verdenskrig.

LEAVE A RESPONSE