travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

BILLIGST I ØST

I hjertet av Sørøst-Europa ligger Makedonia der Balkan og Italia lever og ånder side og side. Både stemning, arkitektur, matkultur og gjestfrihet står høyt i kurs. Som besøkende vil du bli gledelig overrasket. I disse valutatider der både euro, dollar og britiske pund gir oss mindre for den norske krona enn på lenge, er det velkomment å høre at det finnes håp. Akkurat nå blåser det fra øst.

I følge Forex Banks ferieindeks, er det nå Makedonia som er det mest prisgunstige sett med norske øyne, kroner og øre. Romania, Polen, Bulgaria og Serbia følger hakk i hæl. Det beste ved dette er at disse landene har så mye å vise deg som du ikke visste om. Mange ligger fortsatt i startgropa i forhold til turisme og det betyr gevinst i form av genuine opplevelser og urørte steder.

Makedonia
Landet som fostret den fromme Mor Teresa, har et vell av historiske bygninger og broer. Hovedstaden Skopje inviterer inn i gamle basarer der tiden like gjerne kunne stått stille. Tyrkerne regjerte her frem til begynnelsen av 1900-tallet og har satt sitt preg på byen. Sentrum er moderne og nyklassisistisk etter et jordskjelv som ødela massivt i 1963. Byen Ohrid, ved den postkortvakre og klare Ohridsjøen, er balsam for sjelen. Det er heller ingen mangel på enestående natur og fjellandskap. Nasjonalparken Mavrovo leder an med St. Johannes Bigorski-klosteret med sin flotte beliggenhet.

Romania, Transilvania
Transilvania har meget velfortjent fått en plass på manges reiseradar i det siste. Med et utall middelalderbyer som bare roper stemning og sjarm, er det ikke lenger kun grev Draculas kappe og bitt som trekker gjester. Selv om slottet til den nevnte greven er vel verdt å se, i tillegg til mange andre slott og festninger som ruver godt. Og en god ting kan ikke gjentas for ofte: Lonely Planet utropte regionen til verdens beste å besøke i 2016! Med skiftende landskap og Karpatene som kulisser, sørger historien for at du alltid har den ene foten i nåtid mens den andre holder seg i middelalderen. Kombinasjonen av dette er uslåelig.

Polen, Krakow
Nordmenn har lenge lagt sin elsk på denne stilige byen med den stemningsfulle gamlebyen. Den livlige jødiske bydelen, Kazimierz, og de enestående gamle saltgruvene utenfor byen, bidrar i høyeste grad til velfortjent oppmerksomhet. I selve Krakow hviler det en mytisk glød fra svunne tider som mikses godt sammen med moderne butikker, kafeer og restauranter.

Serbia
Uberørt og vakkert, livsglede, uteliv og deilige matopplevelser er noe av det som kjennetegner Serbia. Hovedstaden Beograd ligger ved Donaus bredder og bybildet preges av den store Kalemegdanfestningen som ofte huser konserter og arrangement. Litt unna ligger Novi Sad med Petrovaradinfortet, kjent som Donaus Gibraltar. Den lille byen Oplenac skilter med en unik marmorkirke der medlemmene av det siste serbiske kongedynastiet er begravet. Hundrevis av mosaikker gjør kirken til et vel verdt besøk.

 

LEAVE A RESPONSE