travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Nyheter

BILLIGERE Å «SURFE» i UTLANDET

Det er en kraftig økning i antall nordmenn som surfer på mobilen i utlandet. Og nå går prisen på surfing kraftig ned, både i og utenfor Europa.

5118.1772Hittil i år har 46 prosent flere Telenor-kunder surfet i utlandet med dataroamingen på, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Årsaken er trolig at det er blitt mye enklere å ha kontroll på utgiftene nå enn før, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Roaming betyr at mobilen din kobler seg til det lokale mobilnettet når du er i et annet land.

Annenhver

Mange mobilbrukere har vært redde for å surfe i utlandet, fordi de har opplevd at kostnadene har vært høye og uoversiktlige. Halvparten av oss har opplevd å få en overraskende høy mobilregning etter utenlandsturen, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Telenor. Hver fjerde har opplevd det flere ganger.

Så gjorde surfepakkene sin inntreden. Du betaler for hvor mange megabyte du bruker per dag eller uke, men aldri mer enn hva surfepakken koster. Du får beskjed når du har brukt opp datamengden i pakken.

– Tidligere skrudde nesten alle av dataroaming, men etter at vi introduserte fastprispakker med lavere priser og makspris, ser vi at trenden snur. Nordmenn ønsker å bruke mobilen på samme måte i utlandet som hjemme, og Telenors mål er å bevege oss i retning av dette, sier Moen.

Ny pris i alle land

Til nå har Telenor begrenset farten til et minimum for den som fortsetter å surfe over den inkluderte datamengden uten å kjøpe ny pakke. Fra 27. mai går de over til en annen modell.

– Pakkene blir i stedet større, og surfemulighetene blir sperret hvis du bruker den opp i løpet av en dag. Ønsker du å surfe mer samme dag, kan du bestille en ny pakke. Hvis du ikke surfer en dag, blir du heller ikke belastet, sier Bjørn Ivar Moen.

Til nå har du fått 20 MB daglig for 29 kroner i EU-land hos Telenor. Nå økes datamengden i pakken til det dobbelte for samme pris.

Størst endring med prisene skjer likevel utenfor EU. Telenor har hittil hatt surfepakker for EU-land og seks land utenfor. Nå inkluderes resten av verden.

– I praksis betyr det at prisen for en megabyte surfing går ned fra 112,50 kroner til fem kroner i alle land utenfor Europa, sier Moen.

For surfepakkene i fjerntliggende strøk betaler man 49 kroner dagen for 10 MB surfing, i noen land 40 MB.

Bilder kan skrus av

De nye prisene gjelder privatkunder, men Telenor forbedrer nå også tilbudet for de som har mobiltelefon betalt av arbeidsgiver.

Å se tv og video på telefonen er fortsatt noe du ikke bør gjøre mye i utlandet hvis du ikke må og ikke er på et gratisnett. Da bruker du opp datamengden i surfepakken ganske fort.

– Det er verdt å merke seg at enkelte browsere kan komprimere lyd og bilde mer enn andre. Det kan også være lurt å justere kvalitet på lyd og bilde ned når man er i utlandet, sier Bjørn Ivar Moen i Telenor.

På den norske nettleseren Opera Mini kan du slå bildevisningene helt av ved å gå inn på ’’innstillinger’’.

 

40 megabyte surfing er cirka:

Facebook: 25-35 sider

Aftenposten: 55-65 sider

VG: 25-35 sider

NRKs nettside: 60-70 sider

NRK TV: 2-5 minutter

Strømming av musikk: 15-20 minutter i Wimp (husk at offline-modus er gratis)

LEAVE A RESPONSE