travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Event

AMUNDSEN SOM EURO

I år er det 100 år siden Roald Amundsens legendariske ekspedisjon der han vant kappløpet mot Robert Scott om å nå først til Sydpolen. Denne bragden gjorde ham til norsk nasjonalhelt og sikret ham heder og anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt. Belgias Nasjonalbank har annonsert sin utgivelse av en minnemynt i sølv med motiv av den berømte nordmannen.

Roald Amundsen var sammen med Fritjof Nansen det frie Norges virkelige nasjonalhelter i årene etter uavhengigheten i 1905. Amundsen vant kappløpet mot Sydpolen over den britiske polarforskeren Robert Scott den 14. desember 1911, og ble første mann noensinne på Sydpolen. Få nordmenn har i nyere tid satt Norge på verdenskartet på samme måte som Roald Amundsen og Fritjof Nansen.

Regjeringen har besluttet etableringen av Nansen-Amundsenåret 2011 ettersom det i år er 150 år siden Fritjof Nansen ble født og 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen som den første. Målet for Nansen-Amundsenåret er å utbre kunnskap om og engasjement rundt Nansen og Amundsens liv og virke, og rollene som nasjonsbyggere og polarhelter skal belyses.

– Roald Amundsens legendariske Sydpolekspedisjon har gjort ham til en internasjonal helt, men overraskelsen var fremdeles stor da Belgias Nasjonalbank annonserte at de vil hedre Amundsen på en ny minnemynt i sølv, sier Svend Aavitsland, administrerende direktør ved Samlerhuset. Bakgrunnen for utgivelsen er Amundsens nære samarbeid med Belgias egen polarhelt Adrien de Gerlache og Belgica-ekspedisjonen i 1896-97. Dermed blir altså, for aller første gang, en nordmann portrettert på en Euro-mynt!

 

LEAVE A RESPONSE