travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Klassifisering

4 STJERNER & TRADISJON

Sølvgarden Hotel ligger i Setesdalen, blant fjellene og skogene i Aust-Agder. Her kan du fiske i elven Otra eller ta sølvsmedklasser i gavebutikken på stedet.

tarnsuiteHotellet har 23 hotellrom og en tårnsuite, 2 konferanserom og et eksklusivt styrerom for inntil12 personar. Rommene er lyse og moderne rom med kostnadsfri Wi-Fi, eget bad og flatskjerm-TV. Frokost serveres hver morgen i den romslige hotellrestauranten. Restauranten er åpen hver dag, og serverer også ferske lokalprodukter i sine à la carte- og middagsmenyer. Sølvgarden Hotel er tildelt 4 stjerner av Norsk Hotellklassifisering.

Du finner skibakkene på Brokke Alpinsenter bare 10 minutters kjøring unna, og i terrenget rundt Rysstad finner du mange tur- og terrengsykkelruter. Valle har mange muligheter for fjellklatring, og ligger bare 6 kilometer unna.

Kristiansand og Kjevik lufthavn ligger en 2-timers kjøretur unna, mens den lille byen Evje, hvor du finner Setesdal mineralpark og Trollaktiv sykkelpark, ligger 80 kilometer lengre sør.

Sølvgarden er knyttet til sølvsmedtradisjonen i Setesdal. Eieren er sellv sølvsmedmester i 3. generasjon.

På verkstedet i sentralbygget arbeider 8 personar som sølvsmeder. Sølvsmed Trygve Rysstad har spesialisert seg på sølv til Telemark- og Setesdalsbunaden, men  lager også smykker til bruk på vanlige klær.

Tradisjonene for å smi og forsire i sølv er svært gamle i Norge. Dette bekreftes av en rekke gamle arvestykker som er datert helt tilbake til middelalderen, som drikkehorn eller brudekroner.

Da sølvgruvene på Kongsberg ble funnet, ble det nedlagt forbud mot at sølv herfra skulle sendes noe annet sted enn til kongen i København. Allikevel greidde bøndene og kunsthåndverkerne i dalene omkring å smugle ut en god del av kongsbergsølvet, slik at de hadde noe å arbeide med. I årenes løp kom det innflyttere til Telemark fra Danmark som hadde med seg solide håndverkstradisjoner. En av de mest kjente, i følge Wikipedia, er Mikkel Mandt, som fikk en stor etterslekt av begavede kunsthåndverkere i Vest-Telemark.

 

LEAVE A RESPONSE