travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

2011 NANSEN-AMUNDSEN-ÅRET

Den norske regjering har etablert 2011 som Nansen-Amundsen-året, for å hedre polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Hurtigruten ASA deltar i feiringen.

I 2011 sammenfaller to jubileer av stor betydning for Norge som polarnasjon. Det er 150 år siden polfarer, vitenskapsmann og humanist Fridtjof Nansen ble født og 100 år siden polarhelten og flypioneren Roald Amundsen, sammen med sine fire menn, nådde Sørpolen som de første i historien.

Hurtigrutene har historie og tradisjoner helt tilbake til tiden da verden for alvor begynte å utforske polområdene, med Norge i førersetet. I 1893, samme år som Fridtjof Nansen la ut på sin ferd over polhavet med nybygde Fram etablerte kaptein Richard With og Vesteraalens Dampskibsselskab Hurtigruten. Tre år senere, samme år som Fram og Nansen returnerte etter tre år i isen, satte Richard With seg fore å seile til Spitsbergen med turister. Bak roret skulle Otto Sverdrups stå, skipsfører for Fridtjof Nansen og verdens sterkeste ishavsskute Fram.

Hurtigruten har lange maritime tradisjoner, også knyttet til utfart i polare farvann. Selskapet vil gjennom flere aktiviteter være med å feire Nansen og Amundsen i jubileumsåret 2011.

Klimaseilingen med MS Fram 20.-28. juli, Reykjavik – Longyearbyen
Hurtigruten explorerskip MS Fram er oppkalt etter Fridtjof Nansens polarskute Fram. Årets klimaseiling feirer 150-årsjubileet for Nansens fødsel med en åtte dagers reise fra Reykjavik til Svalbard. I tillegg til uforglemmelige naturinntrykk inneholder reisen vekkende klimaforedrag og debatter blant annet om Nansens arbeider.

Spitsbergen-Bergen med MS Fram, 7.-19. september, Longyearbyen – Bergen
Hurtigruten gjennomfører en unik seiling i Fridtjof Nansens kjølvann, som kombinerer høydepunkter i arktiske polare farvann med klassikeren Verdens vakreste sjøreise langs norskekysten. En 12 dagers seiling i storslåtte omgivelser formet ene og alene av naturkreftene. I 1896 startet Fridtjof Nansens polarskute Fram sin ”triumfferd” hjem til fastlands-Norge etter tre år i polisen. Med Otto Sverdrup som kaptein hadde de nådd det nordligste punkt noe menneske hadde vært og mottok heder og ære i alle havner de gjestet på vei ned norskekysten. Hurtigruten benytter Nansen-Amundsen-året til å seile tilnærmet samme rute fra Svalbard og Spitsbergen og nedover fastlands-Norge.

Polarhistorisk seiling med MS Nordkapp, 14.-20. oktober 2011, Bergen – Kirkenes
Historiker og Skandinavia-ekspert Arne Kertelhein foredrar og forteller om polarhistorien med fokus på Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. MS Nordkapp seiler i kjølvannet av de norske maritime pionerene og i Tromsø, Porten til Ishavet, venter ytterligere kunnskap under utflukten polarhistorisk byvandring.

Polarhistorisk byvandring Tromsø, daglig
Som en del av Hurtigrutens vinterprodukt arrangeres daglig utflukten Polarhistorisk byvandring i Tromsø. Her inngår et besøk i Polarmuseet, som åpnet 18. juni 1978, på dagen 50 år etter at Roald Amundsen forlot Tromsø på sin siste ferd for å lete etter kollega Umberto Nobile og luftskipet ”Italia”. Polarmuseet har egne utstillinger både om Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Museet til markere Nansen-Amundsen-året med egne utstillinger, blant annet om Amundsens funn av Nordvestpassasjen og om ”Polarheltenes læremestre” –  inuitter og samer.

100-årsmarkering for Amundsen til Sørpolen, MS Fram 4.-19. desember 2011
14. desember 1911 nådde Roald Amundsen og hans menn Sørpolen med utgangspunkt fra Fridtjof Nansens polarskute Fram og leiren Framheim. Begivenheten skapte enorm oppmerksomhet verden over. Hurtigrutens explorerskip MS Fram vil på 100-årsdagen befinne seg i Antarktis og jubileet vil bli vel markert om bord.

LEAVE A RESPONSE