travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Nyheter

120 ÅR MED HURTIGRUTEN

2. juli 1893 klokken 08.30 la DS Vesteraalen for første gang ut fra kai ved Brattøra i Trondheim med kurs for Hammerfest. 67 timer senere, 5. juli klokken 03.30, la de til kai – 30 minutter før annonsert rutetid. Hurtigruten var opprettet.

vesteralenTirsdag 2. juli 2013 er det 120 år siden oppstarten og Hurtigruten ASA ønsker å markere denne viktige merkedagen i norsk transport og samfunnsliv med et større familie arrangement på Trondheim havn.

Dette ble starten på det mange mener er en kommunikasjonsmessig revolusjon. Norskekystens mange bosettinger ble knyttet sammen for første gang også vinterstid. Postgangen som fra Trondheim til Hammerfest på vinterstid kunne bruke flere måneder var redusert til få dager med Hurtigruten. Hurtigruteleia ble en hovedpulsåre for hele kystbefolkningen. Skipene brakte mat og gods til utkantene, men også livstegn fra sårt savnede slektninger.

Richard With og Vesteraalen Dampskibsselskap hadde vist vei, og andre fulgte snart på. Bergen ble endepunkt i sør, mens Kirkenes kom inn i seilingsplanen i 1914. Totalt har 70 skip trofast gjort tjeneste i Hurtigruten opp gjennom årene. I dag inngår 11 skip i ruten som anløper 34 havner hver dag 365 dager i året og er internasjonalt kjent som ”Verdens vakreste sjøreise”. Hurtigrutens rolle er i dag viktigere enn noen gang og fortsatt med kombinasjonen gods, lokalreisende og Norges mest kjente internasjonale merkevare.

Dagen vil bli feiret om bord på alle 11 skip i flåten som for anledningen er festpyntet. Det blir invitert til kaker og kaffe i 11 havner langs kysten. I Qeqertarsuaq på Grønland, hvor selskapets explorer skip MS Fram seiler for tiden, vil innbyggerne i byen bli invitert på kaffe og kaker på kaien. Vel møtt.

LEAVE A RESPONSE