travelbusiness.no

møter, reiser og opplevelser

Reise

UNNGÅ FERIEMAGE

Ti prosent flere nordmenn ble syke på ferie i fjor enn året før. Flest rammes av diaré, mageproblemer og andre sykdommer som kan unngås.

– Økningen i antall sykesaker er forholdsvis stor med tanke på at vi har fått bedre kunnskaper om smittekildene og at vi er blitt flinkere til å vaksinere oss før vi reiser, sier Anders Gulbrandsen, medisinsk ansvarlig i Europeiske Reiseforsikring.

Selskapet fikk inn hele 35 000 sykesaker i fjor, ti prosent flere enn året før. De fleste sakene er mindre alvorlige, og på sommeren er det mageproblemer som rammer oftest.

Vask hendene

Virus og bakterier som overføres fra hendene til maten vi spiser, fører til at så mange som hver tiende ferierende blir syk. Beregninger fra Europeiske viser at rundt 150 000 nordmenn får feriemage.

– Vask hendene godt med såpe og varmt vann før du spiser. Ha gjerne med servietter eller små flasker med hånddesinfeksjonsmiddel. Dette er svært praktisk hvis man ikke har tilgang til rent vann, sier Anders Gulbrandsen.

Ifølge rørleggerkjeden Varme & Bad skjer det nå store hygienefremskritt på offentlige toaletter, ikke bare i Norge, men i de fleste vestlige land.

– Kraner byttes ut med berøringsfrie armaturer i høyt tempo. På den måtens slipper man å ta på en skitten kran etter å ha vasket hendene, sier rørlegger Jonny Valle i Varme & Bad.

Smittsom folkemengde

Valle sier det er ekstra viktig å installere gode hygieneløsninger på steder der det er en stor strøm av mange forskjellige mennesker.

– På steder som jernbanestasjoner, flyplasser, hoteller og ferger er det et spesielt behov for berøringsfrie kraner med passe varmt vann som renner passe lenge.

Slike kraner er blitt vanlige i Norge og i enkelte populære ferieland.

– Men i mange land med høy smitterisiko er sanitærforholdene dessverre fortsatt dårlige, sier rørlegger Jonny Valle.

På steder der folk er samlet tett sammen, kan sykdom spre seg raskt, til tross for god hygiene.

Unngå lunken mat

I tillegg til kraner man ikke behøver å ta på, er det blitt mer vanlig å utstyre offentlige toaletter med setebeskyttelse og automatisk døråpner, ifølge Varme & Bad.

De fleste steder med ekstra høy smitterisiko har likevel ikke så moderne toalettfasiliteter. Da er servietter eller små flasker med hånddesinfeksjonsmiddel viktig å bruke.

– Når man setter seg til bords i høyrisikoland, bør maten være skikkelig gjennomkokt eller stekt, ikke rå og ikke lunken eller oppvarmet, råder Anders Gulbrandsen i Europeiske.

 

LEAVE A RESPONSE