NORSK EPLEFEST

0
1726
1a5d1a62-bf63-4508-857d-5bd2cb36ede8
Foto: Live Skinnes

Eplemost blir stadig viktigere som alkoholfri drikke til mat og et meget godt alternativ til usunn sukkerholdig drikke. Norske eplemoster er noen av de reneste som finnes. Spesielt eplemostene som deltar i den årlige kåringen, de er verken filtrert eller tilsatt konserveringsstoffer.

Derfor smaker norsk eplemost så godt

Den lages ved at eplene presses, mosten pasteuriseres for holdbarhetens skyld, og deretter tappes de i flasker eller boks, uten filtrering. Slike eplemoster er derfor uklare/grumsete og har gjerne bunnfall som er med på å fylle ut smaksbildet.

De fleste fruktfylkene i Norge er representert i smakingen


Til kåringen av Norges beste eplemost 2014 ble det testet totalt 78 moster fra følgende fylker: Akershus, Buskerud, Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark og Østfold.

Blant årets moster er det åtte som skiller seg ut. To av dem er så gode at de fortjener tittelen Årets beste eplemost. Hvilke to det er avsløres under et arrangement i Mathallen i Oslo, tirsdag 25. november, kl 17.00

Finalistene i kategorien eplemoster med én eplesort – til sammen er 54 moster testet:

Ringi James Grieve fra Ringi, Slependen, Akershus

Eplemost Bramley fra Safteriet, Stavanger, Rogaland

Eplemost Økologisk Discovery fra Grønvik Eplemost, Fister, Rogaland

Nyhuus Eplemost Gravenstein fra Nyhuus Gard, Gvarv, Telemark

I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 83 poeng  av 100 mulige):

Karin Scheider og Gravenstein Ulvik Frukt og Cideri, Ulvik, Hordaland

Eventyrmost Discovery fra Karine Nybøle og Anders Høibø, Gvarv, Telemark

Aroma fra Fiskum Gårdsbutikk, Fiskum, Buskerud

Aroma fra Fiskum Fruktpresseri, Fiskum, Buskerud

Frisk og Frodig Summerred fra Epleblomsten, Akkerhaugen, Telemark

Premium Rød Aroma fra Dyre Gård, Moss, Østfold

Aroma fra Erik og Grete Aarnes, Gvarv, Telemark

Aroma fra Grønvik Eplemost. Fister, Rogaland

Finalister i kategorien blandingsmoster – til sammen er 24 moster testet:

Eplemost Aroma/Summerred, Safteriet, Stavanger, Rogaland

Eplemost Summerred/Discovery/Katja fra Safteriet, Stavanger, Rogaland

Eplemoss Sofagalleriet, Moss, Østfold

Eple/gulrotjuice økologisk Katinka og gulrot fra Dyre Gård, Moss, Østfold

I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 82 poeng av 100 mulige):

Katja/Discovery og Katja/Aroma fra Nyhuus Gard, Gvarv, Telemark

Rød Aroma/Gul Gravenstein fra Øivind og Jorunn Øygarden, Gvarv, Telemark

Et fagsterkt smakspanel:


Smakspanelet bestod av Ragnhild Wright Ousland, vinkelner, Vaaghals, Jessica Senning, vinkelner, Popolare, Cecilie Magnusson, vinkelner, Louise, Chris Grøtvedt, barsjef, The Thief og Aksel Kolstad entertainer og eplemostelsker, Cafe de Consert

Eplehøsten 2014


Eplehøsten 2014 går inn i historien som en av de beste, ifølge Jan Meland, prosjektleder for Frukt i fokus ved Landbrukets hus, Gvarv i Telemark. Han forteller om en fantastisk vekstsesong med god smakskvalitet i alle epledistriktene. Særlig store er avlingene i fruktområdene på Vestlandet. På Østlandet er avlingene litt mer variable, men jevnt over et ganske normalt volum. Like fullt er årets avling den største på seks år.

Eplemost til mat


Eplemost er svært allsidig med stor variasjon i syrlighet, smaker og aromaer. Den passer derfor til mange typer mat. For eksempel til fet julemat er eplemost noe av det friskeste til å rense munnhulen.

Samarbeidet om kåringen


Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Eplefest og Apéritif, og arrangeres for fjerde gang.